"חוות תקוע" המתמחה בגידול ובשיווק פטריות וירקות מיוחדים, מציעה ירקות מיוחדים לכבוד חג פסח: עולש (אנדיב) – כמייצג את המרור בצלחת הסדר המסורתית, ושורש ג'ינג'ר (זנגוויל), להכנת חרוסת ארומטית במיוחד.
עולש (אנדיב) מתאים לשימוש כמרור בצלחת הסדר בשל מרירותו המעודנת. העולש מוזכר כבר בתלמוד: "… ואלו ירקות שאדם יוצא בהן ידי חובתו בפסח בחזרת ובעולשין…" (תלמוד בבלי, פסחים לט ע"א).
הודות לטעמו המריר-עדין של האנדיב הוא נחשב למעדן במטבח האירופאי. הוא מתאים לשילוב בסלטים קרים או חמים, לאידוי או לאפייה. האנדיב עשיר בוויטמין A ובוויטמין K, במינרלים, בסיבים תזונתיים ובחומצה פולית.
חוות תקוע משווקת שני זנים של אנדיב – אנדיב לבן ואנדיב אדום – המשלב צבע לבן וקצוות אדומים-סגולים. הזן האדום הוא הכלאה של האנדיב הלבן עם רדיקיו (ירק אדום ממשפחת העולש).
לכבוד חג הפסח ישווק האנדיב בחנויות באריזה חגיגית ומוגדלת. בשולחן הסדר מומלץ להניח עלה אנדיב בצלחת של כל סועד, וכך לקבל פתרון אלגנטי למצוות אכילת מרור בליל הסדר.
שורש ג'ינג'ר טרי (זנגוויל) מעשיר את מתכון החרוסת המסורתי. הג'ינג'ר ניחן בארומה ובחריפות מיוחדים המוסיפים פיקנטיות קלילה לכל חרוסת של כל עדה. מומלץ לשלב את הג'ינג'ר כתבלין במגוון מתכונים ומנות לחג – בתבשילי עוף, דגים ובשר, במרקים, בתבשילי ירקות ועוד. הג'ינג'ר הוא תבלין עתיק יומין. ברפואה הטבעית הוא נחשב לאנטי דלקתי והוא ידוע בסגולותיו לשיכוך כאבי בטן, להורדת חום, לטיפול בהצטננות ובשפעת, להקלה על בחילות ועוד.
המוצרים כשרים לפסח למהדרין בהשגחת הרבנות גוש עציון.
מחירים לצרכן
מגשית עולש (אנדיב) 12-15 ₪ (למשקל של מינימום 300 גרם)
מגשית ג'ינג'ר טרי: 13-10 ₪ (משקל: 250 גרם)
להשיג ברשתות השיווק ובשווקים
הצעות למתכוני חג בשילוב אנדיב וג'ינג'ר
דג פורל אפוי מוגש עם אנטיפסטי מעולש (אנדיב) ומעגבניות שרי
המתכון באדיבות מיכל לוי אלחלל
מרכיבים ל-4 מנות
4 דגי פורל שלמים קטנים
1 לימון חתוך לשמיניות
4 ס"מ שורש ג'ינג'ר מקולף וחתוך לפרוסות
4 ענפי רוזמרין
2 כפות שמן זית כתית מעולה
לאנטיפסטי
4 ראשי עולש (אנדיב) של חוות תקוע חתוכים לרבעים אורכיים
200 גרם עגבניות שרי
5 כפות שמן זית
1 כף חומץ בלסמי
מלח ופלפל
אופן ההכנה
מחממים תנור לחום גבוה, 220 מעלות, ומרפדים תבנית בנייר אפייה
מנקים את הדגים, חורצים שני חתכים בדופן הדג בצורה אלכסונית וממלאים את פנים הדג בשתי שמיניות לימונים, כמה פרוסות ג'ינג'ר וענף רוזמרין. מברישים את הדגים בשמן זית ומתבלים במלח ובפלפל.
מניחים את הדגים בתבנית צמודים זה לזה.
בקערה גדולה מערבבים את ראשי העולש (אנדיב) עם העגבניות מתבלים ב 2 כפות שמן זית, חומץ בלסמי, מלח ופלפל, ומניחים בתבנית ליד הדגים.
אופים כ-20 דקות, או עד שהדג יציב למגע.
מגישים חם לצד ירקות האנטיפסטי.
*לחימום נוסף אפשר לחמם את הדגים בחום בינוני (160 מעלות) כ-8 דקות.
מתכון חגיגי להכנת צלי בשר ביין אדום על מצע אנדיב
המתכון באדיבות: מיכל לוי אלחלל
רכיבים ל-8 מנות
2 ק"ג פילה מדומה
למרינדה
2 כוסות יין אדום
1 כפית מלח
2 כפות גרידת שורש ג'ינג'ר קלוף
1 ליטר מים
1 בצל או 3 בצלצלי שאלוט, קלופים וחתוכים לפרוסות דקות
5 יחידות פלפל אנגלי
2 עלי דפנה
1 גזר קלוף וחתוך לפרוסות דקות
½ כוס צימוקים
150 גרם קונפיטורת פירות
להגשה
6 ראשי אנדיב חתוכים לרבעים לאורך
1 לימון חצוי ופרוס לפרוסות דקות
½ כפית מלח גס
¼ כוס שמן זית
מלח ופלפל
אופן ההכנה
שמים בסיר את כל החומרים למרינדה, מביאים לרתיחה ומצננים כחצי שעה במקרר.
מניחים את נתח הבשר בכלי מתאים, יוצקים עליו את המרינדה, מכסים, מחזירים למקרר לשעתיים עד 24 שעות. מדי פעם הופכים את נתח הבשר (לפחות פעם אחת) כדי שכל הבשר יספוג את המרינדה.
-
מוציאים את הבשר מהמרינדה ומייבשים. בסיר גדול מחממים 3 כפות שמן זית, מכניסים את הבשר וצולים כ-4 דקות מכל צד, עד להזהבה. מוסיפים את נוזלי המרינדה, הירקות וכוס מים, ומביאים לרתיחה. מכסים את הסיר כמעט לגמרי וממשיכים לבשל על להבה בינונית כשעתים וחצי, או עד שהבשר מתרכך לגמרי.
-
מחממים תנור לחום גבוה (200 מעלות). מניחים את ראשי האנדיב בתבנית מרופדת בנייר אפייה ומערבבים עם 4 כפות שמן זית, פרוסות לימון ומלח גס, ואופים כ-15 דקות, או עד שראשי האנדיב מתרככים.
-
מוציאים את הבשר מהסיר ומניחים בצלחת הגשה מרכזית. מתבלים את הרוטב במלח ובפלפל. חותכים את הצלי לפרוסות דקות, מסדרים לידו את ראשי האנדיב האפויים, יוצקים מעל מעט מהרוטב ומגישים.
מתכון להכנת חרוסת עם שורש ג'ינג'ר טרי
חומרים
500 גרם (חבילה) תמרים בוואקום
150 גרם צימוקים כהים
250 גרם אגוזי מלך
כוס יין אדום מתוק
2 כפות סילאן
2 כפות שורש ג'ינג'ר טרי מגורר בפומפייה דקה
אופן הכנה
מניחים את הצימוקים בקערה ויוצקים עליהם את היין, משרים כ-15 דקות, מסננים ושומרים את היין.
מכניסים את כל החומרים, למעט האגוזים, למעבד מזון וטוחנים. בזמן הטחינה מוסיפים בהדרגה מהיין עד לקבלת המרקם הרצוי. לקראת סוף הטחינה, מוסיפים את האגוזים וממשיכים לעבד עד שיהיו גרוסים דק.
בהתאם לעדה ולמנהגים, אפשר להכין את החרוסת ב-3 מרקמים:
חרוסת סמיכה: לא מוסיפים יין;
חרוסת ממרחית: מוסיפים כחצי מכמות היין;
חרוסת רכה: מוסיפים את כל היין ולעתים אף יותר.
הערות:
-
לחרוסת פחות מתוקה אפשר לוותר על הצימוקים ו/או הסילאן
-
אפשר להוסיף 1-2 תפוחי עץ ירוקים, מקולפים ומגורדים בפומפייה דקה.
-
אפשר להוסיף למתכון 1 כפית של גרידת לימון או תפוז.
לפרטים ומתכונים נוספים:
www.tekoafarms.co.il
לפרטים: סיגל אוברמן 054-3104720