"חוות תקוע" משיקה לראשונה בארץ – עלי ניצנים
אבי בר כתב ב: "חדשות ישראל בעסקים"30/03/2016חדש על המדף, צרכנות
ניתן להכין עם עלי הניצנים מגוון מטעמים במטבח: ממולאים, מוקפצים, פשטידות ועוד…
"חוות תקוע", המתמחה בגידול ושיווק פטריות וירקות מיוחדים, משיקה לראשונה בישראל עלי ניצנים. עלי הניצנים הם העלים של כרוב הניצנים, ומהווים כשלעצמם ירק טעים, מזין ובעל מגוון שימושים.
בחוות תקוע נחשפו לראשונה לייחודיותם של עלי הניצנים במהלך ההתעניינות בכרוב הניצנים, שגם אותו החלה החווה לשווק לאחרונה, והוחלט כי הבשורה על הירק המופלא חייבת להגיע לציבור הרחב ויש לשווקו כמוצר בפני עצמו.
לעלי הניצנים מרקם בשרני וטעם מתקתק עדין עם רמז לטעמו של כרוב הניצנים. גם אחרי בישול ארוך שומרים עלי הניצנים על צורתם, יציבותם ובשרנותם. מרקמם נותר "נגיס" מעט, כך שהם מהווים תוספת של מרקם וטעם למנות.
מומלץ לשלב את עלי הניצנים בפסטות, פשטידות, לביבות כתוספת לסלטים חמים, כתוספת של ירקות מאודים לארוחה ועוד, בדומה לשימוש בתרד ובמנגולד. אך בניגוד להם, בשל בשרנותם הרבה, עלי הניצנים מצריכים אידוי או בישול מעט ארוך יותר, עד להתרככות. יתרון נוסף שיש לעלי הניצנים הוא שטח הפנים הרחב שהודות לו ולמרקם היציב – קל ונוח להשתמש בעלי הניצנים להכנת ממולאים, לזניות ועוד.
עונתו של הצמח היא בחודשים נובמבר עד מאי, והוא שייך למשפחת הירקות המצליבים, שבה נכללים גם הכרוב הלבן, הכרובית, עלי חרדל, קולורבי, קייל ועוד.
לעלי הניצנים ערכים בריאותיים רבים: הם עשירים בנוגדי חמצון (התומכים בהגנה על הגוף), בוויטמינים ובמינרלים. במיוחד בוויטמין K (החיוני למניעת דלדול העצם), ובוויטמין C (המסייע לחיזוק המערכת החיסונית). כמו כן, הם מכילים ריכוז גבוה של Glucosinolates (גלוקוזינולטים) – תרכובות אורגניות המצויות בירקות ממשפחת המצליבים, שיש להן תכונות ייחודיות המסייעות למניעת סרטן.
צילום: משה אליהו
אופן השימוש: לפני השימוש מומלץ להפריד את הגבעול על ידי חיתוך הציר המרכזי, כך שנשאר החלק הירוק בלבד.
רעיונות לשימוש במטבח: הטעם המעודן של עלי הניצנים משתלב במגוון מתכונים. לדוגמא:
-
עלי ניצנים במילוי בשר, פטריות, או אורז ועדשים ברוטב עגבניות. מאדים את העלים בשלמותם במים רותחים כמה דקות עד התרככותם וממלאים.
-
עלי ניצנים מוקפצים בשמן זית, שום ושבבי צ'ילי בתוספת ירקות – פלפלים, פטריות ועוד או בלוב גבינות צאן.
-
עלי ניצנים משולבים בפשטידות, לזניות, פסטות ומאפים (בדומה לשימוש בעלי מנגולד ותרד)
אופן האיחסון – בקירור
כשרות: כשר למהדרין בהשגחת המועצה הדתית גוש עציון.
מחיר: כ- 12 ₪ לאריזה.
להשיג ברשתות טיב טעם, טבע קסטל, פוליצר, בחנויות הפרטיות ובשווקים הפתוחים.
הצעה למתכון:
עלי ניצנים מאודים עם שי-טאקי ובצל מוקפצים
רכיבים ל-6 מנות:
5 עלי ניצנים גדולים, או 7 בינוניים
100 גרם פטריות שיטאקי טרי (אפשר גם פטריות מסוג אחר)
בצל בינוני או 2 בצלצלי שאלוט, פרוסים
שמן זית להקפצה
מלח ופלפל
אופן ההכנה:
חותכים את עלי הניצנים לאורך הציר המרכזי ומסירים את הגבעול הקשה. חותכים לרצועות של כ- 5 ס"מ וחולטים במים רותחים למשך 4-5 דקות. מסננים.
פורסים את הבצל והפטריות ומקפיצים בשמן זית עד להזהבה, מוסיפים את העלים המסוננים, מתבלים במלח ופלפל ומערבבים תוך כדי הקפצה דקה נוספת. מכסים את המחבת וממשיכים לאדות כמה דקות נוספות עד לריכוך נוסף של העלים.
מגישים חם.
בתאבון