צילום: אבי בר
"עוד חוזר הטיגון.."
לקראת חנוכה וחגיגות הטיגונים במטבח – מומחי "דייסון" מסבירים כיצד ניתן למנוע את ריחות הטיגון כדי שננשום אוויר חג נקי יותר.
המטבח יכול להוות מוקד זיהום בתוך ביתנו .. בין אם זה מכשירי חשמל שאנחנו משתמשים בהם במטבח, שיטות הבישול שלנו והאוכל שאנו מבשלים. אם אתם עורכים משתה חגיגי או אופים למשפחה ולחברים כדאי לדעת שהכנת האוכל יכולה לשחרר תערובת ייחודית של מזהמים לאוויר. ההערכה היא כי הבישול תורם ל -62% מסך הזיהום ((PM2.5 בבתים.
"ככל שהימים מתקררים ואנשים מבלים יותר זמן בתוך הבית, חשוב להיות מודעים למקורות מזהמים בתוך הבית ולדעת כיצד אנו יכולים להקל על החשיפה שלנו למורות אלו", אומר סאם טיילור, מהנדס איכות האוויר של דייסון. "מכשירי בישול, שיטות בישול וסוג המזון יכול להשפיע על כל זה ".
מכשירי בישול
תהליך הבעירה פולט חלקיקים אולטרה -דקים, הכוללים טיפות שמן, אדים מהמים המשמשים לבישול, מרכיבים ותרכובות אורגניות מרוכזות. מחקרים מצאו כי רמות החנקן דו חמצני (NO2) גבוהות באופן עקבי בבתים המבשלים עם גז ולא תנורים חשמליים. בנוסף, זה גם הצביע על כך שהרמות היו גבוהות יותר כאשר מבשלים לפרקי זמן ארוכים יותר.
תנורים חשמליים עשויים לא לייצר זיהום אוויר רב כמו עמיתיהם המופעלים על ידי גז, אך ניתן להפיק חומר חלקיקי מהמזון המתבשל על הכיריים, ללא קשר לדלק.
תנורים הם גם עברייני זיהום, במיוחד אלו עם תוכנה לניקוי עצמי, כך עולה ממחקר לשכת משאבי האוויר של קליפורניה משנת 2020. כאשר פסולת מזון נשרפת, ריכוזים של חומרים חלקיקים שעלולים להזיק, NO2, פחמן חד חמצני ופורמלדהיד משתחררים לאוויר המטבח.
שיטות בישול
אופן בישול המזון יכול להשפיע על זיהום האוויר בתוך המטבח. בישול על בסיס שמן, כגון צלייה וטיגון בדרך כלל מזהם יותר מאשר בישול על בסיס מים כמו רתיחה או אידוי, מכיוון שהוא יוצר יותר חלקיקים דקים.
ריחות שעולים בזמן השחמה של אוכל – כמו צלייה של סטייקים או קליית לחם – עלולים להפיץ ריח מושך, אך התרכובות המשתחררות בתהליך הבישול הגורמות לריחות אלה, הן למעשה מקור לזיהום גז.
מחקר שנערך בסידני באמצעות מומחי איכות האוויר של דייסון מצא כי החשיפה האישית לרמות NO2 ו- PM2.5 גדלה בזמן צלייה של אוכל בחוץ על מנגל. אמצעים פשוטים כגון בחירת בישול על בסיס מים במידת האפשר ומזעור שיטות בישול המזהמות יותר, יכולים לסייע במזעור החשיפה האישית למזהמים מסוכנים.
סוג המזון
סוג המזון וטמפרטורת הבישול משפיעים גם הם על כמות הזיהום המשתחרר לאוויר. פליטות גבוהות יותר נפוצות בטמפרטורות גבוהות יותר, ומרכיבים בעלי תכולת שומן גבוה מגבירים את הזיהום.
סוג השמן המשמש לבישול יכול להשפיע על רמות המזהמים ובאופן כללי, שמנים בעלי טמפרטורת עשן גבוהה יותר מייצרים רמות נמוכות יותר של חלקיקים. מחקרים מצביעים על כך ששמן הזית הוא אחד מעברייני הזיהום הגרועים ביותר, ומשחרר את ריכוז החומרים החלקיקים הגבוה ביותר.
"ההבנה בזיהום אוויר פנימי הוא השלב הראשון בהעצמת אנשים לבצע בחירות חכמות יותר במטבח כדי לסייע בהפחתת חשיפת זיהום האוויר", אומר השף הראשי של דייסון, ג'ו קרואן. "שינויים פשוטים בשגרה כגון סוג וכמות השמן שבה משתמשים לבישול יכולה להיות השפעה חיובית במטבח. "
אז איך אפשר ליהנות מבישול כל הארוחות האהובות עליכם מבלי לדאוג לזיהום פנימי בבית? מסנני האוויר Dyson Pure Hot+Cool™ ו- Dyson Pure Cool™לוכדים 99.95% מן האלרגנים והמזהמים המזיקים בחללים סגורים, מה שאומר שאפשר לבשל מבלי לדאוג. המסננים מסלקים חלקיקים עד לגודל של 0.1 מיקרון, ולאחר מכן מזרימים סירקולציה של אוויר מטוהר ומסונן לחלל החדר.
מחיר מומלץ לצרכן: החל מ 2,990 שקלים. שנתיים אחריות ושירות בבית הלקוח ע"י ב.נ.ז.כ סחר, היבואן הרשמי של מוצרי Dyson בישראל.