עמדת מפעם (דפיברילטור) חכמה של מגן דוד אדום – צילום: דוברות מד"א
שמים לב ללב.!
יום המודעות לשימוש במפעם (דפיברילטור) להצלת חיים.
* למיקומי עמדות הדרכה והסברה לחצו כאן
* להרשמת מכשיר מפעם במאגר הדפיברילטורים הלאומי לחץ כאן
במסגרת יום המפעם שיחול מחר (שני) ה- 24.2, יקיימו השנה מגן דוד אדום, מפעל הפיס, מרכז השלטון המקומי ואגודת ידידי מד"א בישראל מיזם מודעות לאומי תחת הכותרת "שמים לב ללב". המיזם יתמקד בהסברה על אודות הצלת חיים באמצעות שימוש במפעם (דפיברילטור), ובמסגרתו יפרסו ברחבי הארץ מאות עמדות הדרכה ותרגול תרחישי הצלת חיים במקרה של דום לב.
מכשיר המפעם (דפיברילטור), הוא מכשיר פשוט להפעלה שכל אחד, ילדים ומבוגרים, גם ללא ידע רפואי מוקדם או ניסיון, יכולים להשתמש בו ולהציל חיים. כאשר פותחים אותו, הוא נותן הנחיות מוקלטות על דרך תפעולו, ועל פעולות ההחייאה שיש לבצע. שימוש במפעם הוא הגורם העיקרי להישרדות במקרה של דום לב, בלעדיו – סיכויי ההישרדות נמוכים.
יחד עם מרכז השלטון המקומי, מפעל הפיס ומגן דוד אדום, נוסד קמפיין מודעות ארצי, שהחל בפברואר 2022 וממשיך גם השנה, במטרה להעלות את המודעות לקיומם של מפעמים במרחב הציבורי ולקלות בה יכול כל אדם, גם ללא רקע רפואי מוקדם, להשתמש בהם על מנת להציל חיים.
מחר יום שלישי 25.02.2025 יקים מד"א כ- 190 עמדות הסברה והדרכה ברחבי הארץ, בהן חובשים ופרמדיקים של מגן דוד אדום ילמדו את הציבור הרחב כיצד לנקוט פעולות מצילות חיים הכוללות שימוש במפעם – במקרה של דום לב בסביבתנו הקרובה:
* זיהוי אירוע דום לב.
* הכרת מיקום המפעם (דפיברילטור) הקרוב.
* חיוג למוקד 101 של מד"א.
* שימוש יעיל ומציל חיים במפעם (דפיברילטור).
הדרכות יתבצעו על ידי מתנדבי נוער מד״א בבתי הספר התיכונים בהם הם לומדים בשיתוף פעולה עם משרד חינוך. בנוסף, הדרכות יתבצעו על ידי מתנדבי מד"א בוגרים במקומות העבודה שלהם.
70% ממקרי דום הלב מתרחשים בבית, 12% במוסדות ו-18% נוספים במרחב הציבורי. כמו כן, 37% מההתערבויות הראשוניות באמצעות מכשירי מפעם בוצעו על ידי עוברי אורח ללא הכשרה רפואית. שיעור ההישרדות עומד כיום על כ-7% בלבד, אך ניתן לשפרו משמעותית באמצעות זמינות גבוהה של מכשירי מפעם במרחב הציבורי, רישומם במאגר הדפיברילטורים הלאומי במוקד מד"א והדרכת הציבור על אופן השימוש בהם, פריסה רחבה של מכשירי מפעם – מגבירה את סיכויי ההישרדות.
להרשמת מכשיר מפעם במאגר הדפיברילטורים הלאומי לחץ כאן.
כחלק מהמאמץ הלאומי להגברת הנגישות למפעמים, מד"א בשיתוף מפעל הפיס והרשויות פרשו עד כה כ-1,500 עמדות חכמות ברחבי הארץ, במקומות ציבוריים כגון בתי כנסת, בפארקים דוכני מפעל הפיס ועוד… בארגון מדגישים את החשיבות של מעקב ובקרה אחר תקינות המכשירים, כדי להבטיח את זמינותם בעת הצורך.
אלי בין, מנכ"ל מד"א: ״מכשיר המפעם הוא מכשיר קטן ופשוט להפעלה שניתן לשימוש על ידי כל אחד, גם ללא ידע רפואי מוקדם או ניסיון ובאפשרותו להפוך טרגדיה לנס גדול. בשנים האחרונות, פועל מגן דוד אדום יחד עם מפעל הפיס, הרשויות המקומיות ושותפים נוספים על מנת להנגיש את המכשיר לכל אזרח במדינה ולהעמיק את הידע בנושא במטרה להציל חיים במרחב הציבורי. פרסנו עד היום אלפי מכשירי מפעם ואנו נמשיך ונפרוס עוד ועוד מכשירים במקומות ציבורים, ונעודד את הציבור להתקין מכשירי מפעם בבנייני מגורים וברחבי הערים, המושבים והכפרים למען תושבי מדינת ישראל וזאת לצד אלפים מכונני מגן דוד אדום, עובדים ומתנדבים אשר מתניידים עם מכשיר מפעם צמוד ברכבם הפרטי או באופנוע החירום – על מנת לעזור ולהציל חיים בכל עת. אני מבקש להודות לשותפנו לדרך במפעל הפיס ולגורמים הרבים הנוספים שפועלים יחד איתנו במרץ למען הציבור ומסייעים בהצלת חיים. אני קורא לציבור להגיע לעמדות מגן דוד אדום שיפרסו ביום המודעות למַפְעֵם ברחבי הארץ, ללמוד איך בעזרת מספר פעולות פשוטות ניתן להציל חיים ולמחזיקים במכשירי מפעם לרשום אותם במאגר הדפיברילטורים הלאומי, וכך לקחת חלק בהצלת החיים במדינת ישראל".