אבוקדו גרנות באריזת רשת צילום מעין עופר.
אבוקדו מ א' ועד ת' !
באדיבות: "אבוקדו גרנות"
האבוקדו הוא מאכל עולמי נפוץ, המככב במנות של המסעדות הנחשבות בעולם, האבוקדו העשיר בברזל, סידן ומגנזיום, משמש כסמל לפוריות בריאה וחוץ מלאכול אותו גם עושים ממנו מסיכת קוסמטיקה מעולה לפנים. כל מה שרציתם לדעת על המלך הבלתי מעורער של המטבח – אבוקדו מא' ועד ת'
מוגש כחומר מקצועי על ידי "אבוקדו גרנות", מובילת ענף האבוקדו בישראל.
א – אבוקדו. ידעתם שזה בכלל פרי? סוג של פרי יער שגדל על עצים. אגב, אבטיח ודלעת הם פירות יער גם כן.
ב – בריאות. ברזל, סידן, מגנזיום, אבץ, אשלגן, נחושת, סיבים תזונתיים, ויטמין A, B, ו-C הם רק חלק מהאוצרות הנמצאים הפרי האבוקדו. השומן שבו הוא מהסוג הבריא, שגם עוזר לבריאות ומוסיף טעם.
ג – גווקאמולי. הצורה המועדפת של אבוקדו, בעיקר בארה"ב. זהו מאכל אינדיאני במקור אשר כולל כתישה של האבוקדו והוספת מלח ועגבניות קצוצות.
ד – דרום אמריקה היא יצואנית מספר אחת של אבוקדו כיום. בנוסף למדינות כמו מקסיקו, פרו וצ׳ילה ישנה תפוצה של מטעי אבוקדו מסחריים גם בדרום אפריקה, אוסטרליה וכמובן בישראל.
ה – האס הוא אחד מזני האבוקדו המובילים בארץ ובעולם בגלל טעמו האגוזי והעשיר.
ו – ותיק. למרות שהאבוקדו נחשב פרי צעיר יחסית בתקופתנו, הוא כיכב כבר לפני הרבה מאות שנים כמרכיב מרכזי בתזונתם של האצטקים בדרום אמריקה.
ז – זוגיות. אבוקדו מסמל זוגיות פורייה שכן אין לו יכולת האבקה עצמית והוא חייב עץ אבוקדו סמוך. האבוקדו אפילו צומח על העץ יחד, בזוג.
ח – חלבון. האבוקדו מכיל 4 גרם של חלבון והוא הפרי בעל החלבון הרב ביותר.
ט – טעם. ישנם כמה זני אבוקדו הנבדלים ביניהם בטעם, במרקם, בגודל ואפילו באחוזי השומן. כדאי להכיר את הזן האהוב עליכם ובהתאם לבחור אבוקדו.
י – ירוק. עץ האבוקדו הוא ירוק עד עם תפרחת לבנה. עיקר הקטיף והאריזה נעשים בין אוגוסט ליולי שאחריו.
כ – כולסטרול. אין בו ולו טיפה אחת של כולסטרול, למרות שהוא שומני וטעים מאד בזכות כך. אחוזי השומן בו אומנם מגיעים לכדי 14% אבל כאמור זהו שומן בריא.
ל – לא רק כממרח. האבוקדו משחק תפקידים רבים במטבח העולמי וכיאה לשחקן טוב הוא בעת פנים רבות. בברזיל מוסיפים אותו לגלידה, אפשר לעשות ממנו מוס שוקולד עשיר ואפילו לאפות איתו עוגות דלות שמן.
מ – מנזר. מנזר השתקנים בלטרון ידוע כמקום בו נמצאים עצי האבוקדו הוותיקים ביותר בארץ. נזירי המנזר הביאו לישראל את עצי האבוקדו הראשונים כבר בתחילת שנות ה-20.
נ – נובמבר. בין נובמבר לאפריל חלה שיא עונת האבוקדו, אז הוא הכי זמין ובשל בשווקים.
ס – סיבים תזונתיים. באבוקדו יש הכי הרבה סיבים תזונתיים מכל פרי אחר. הסיבים הם סופר חשובים למערכת העיכול שלנו, והיום המחסור בהם גורם לבעיות עצירות והשמנה בכל העולם.
ע – עמידות. עץ האבוקדו מהזן אטינגר הפותח את עונת האבוקדו, עמיד יחסית לטמפרטורות נמוכות ולכן ניתן לגדלו באזורים בהם קיים חשש לקרה. האטינגר, בעל קליפה חלקה, מבנה אגסי וצבע ירוק כהה הוא זן בכיר האהוב מאד על הצרכן הישראלי.
פ – פגיעת מזיקים. מטעי האבוקדו בארץ מאופיינים בכמות מזיקים קטנה ביחס למטעי פירות וירקות אחרים בארץ. לכן אין בו כמעט שימוש בחומרי הדברה חריפים אלא באמצעי הדברה ביולוגיים כמו חרקים ידידותיים הפוגעים במזיקים.
צ – צרפת. צרפת היא אחת המדינות שמאד אוהבת יבוא של אבוקדו ישראלי. למרות שהייצוא החל רק בשנות ה-60 האבוקדו הפך במהרה לפרי הישראלי השני המיוצא מישראל, ההדרים.
ק – קוסמטיקה. האבוקדו מככב גם שם בתור בסיס ליצירת קרמים, מסיכות פנים, שמפו ועוד, זאת בשל אחוז השומן הבריא הגבוה בפרי.
ר – רמת מחירים. האבוקדו בארץ זול משמעותית מאירופה. כך על פי מחקר שנעשה בחטיבת המחקר לאסטרטגיה במשרד החקלאות.
ש – שתלנות. בישראל יש כ- 25 משתלות מקצועיות המייצרות שתילי אבוקדו וכמות שתילי האבוקדו הנשתלת בשנה היא כ- 750 אלף שתילים. משך זמן ייצור שתיל אבוקדו משלב נביטת הזרע ועד נטיעה באדמה הוא כשנה וחצי.
ת – תפוח. תפוח אחד ליד אבוקדו, עדיף בשקית נייר או עיתון, יאיץ בצורה משמעותית את הבשלת האבוקדו.
מוגש כחומר מקצועי על ידי "אבוקדו גרנות", מובילת ענף האבוקדו בישראל