עו"ד יאיר דוד – צילום: מורג ביטן
בית הדין הארצי לעבודה נתן צו מניעה ארעי נגד רשות האוכלוסין וההגירה על החלטתה לשלול היתר של תאגידי כ"א להעסקת עובדים זרים בענף הבניה בשל אי תשלום אגרות בגין החודשים הראשונים למלחמת חרבות ברזל.
בערעור ובבקשה לסעדים הזמניים שהוגשו כאמור, התבקש בית הדין הארצי להוציא תחת ידו צו מניעה ולקיים דיון דחוף על מנת למצוא פתרונות אשר יבטיחו את המשך פעילותו של התאגיד, לצד שמירה על האיזונים הנדרשים בין חובות התאגיד כלפי הרשות (בתשלום אגרות) לבין זכויות התאגיד, עובדיו (הישראלים והזרים), הקבלנים להם ניתנים שירותים, רוכשי הדירות מאותם קבלנים וטובת הציבור כולו.
עו"ד יאיר דוד: "על אף הנסיבות המיוחדות שנגרמו בעקבות הלחימה והקשיים הכלכליים בחרה הרשות לנקוט בצעד קיצוני באופן חד צדדי וזאת למרות מגעים שהתקיימו בין הנהלת רשות האוכלוסין לנציגי משרד האוצר וחברי כנסת המעורבים בנושא, שהביעו דעה ברורה לפיה על הרשות לבוא לקראת התאגידים"
בית הדין הארצי לעבודה נתן צו מניעה ארעי נגד רשות האוכלוסין וההגירה על החלטה לשלול היתר של תאגידי כ"א לעסקת עובדים זרים בענף הבניה בגין אי תשלום אגרות בחודשים הראשונים למלחמת חרבות ברזל .
רשות האוכלוסין וההגירה דחתה עשרות בקשות לחידושי היתר של תאגידי כח אדם מורשים להעסקת עובדים זרים בענף הבניין, רק על יסוד אי תשלום אגרות בחודשים הראשונים למלחמת חרבות ברזל והכל, בהחלטה לקונית שנשלחה באישון לילה וחרף התדיינות אינטנסיבית שהתקיימה בוועדות הכנסת בעניין.
בעניין האמור הוגשו עד כה חמישה ערעורים ובקשות דחופות לסעדים זמניים, בין היתר על ידי תאגיד ניו פאוור עובדים זרים בע"מ, שהינו תאגיד ותיק המעסיק מאות עובדים זרים בענף הבניין, המיוצג על ידי עורכי הדין יאיר דוד, אפרת גרינברג-יוסף ונעמה אריעם ענתבי ממשרד יאיר דוד – משרד עורכי דין ונוטריון.
ערעורים ובקשות דומות מוגשות בימים אלו על ידי תאגידים נוספים, שמבקשים את סיועו של בית הדין הארצי לעבודה, באותו עניין.
כאמור, החלטת רשות האוכלוסין וההגירה, שהתקבלה מבלי שנערכו לתאגידי הבניין הליכי שימוע מסודרים בטרם מתן ההחלטה, מבוססת על טענה בדבר אי תשלום אגרות עבור החודשים אוקטובר עד דצמבר 2023 – תקופה קשה במיוחד לאחר פרוץ מלחמת חרבות ברזל, שפגעה קשות בענף הבניין, הן בשל סגירתם של אתרי הבנייה לתקופות ממושכות, הן בשל עצירת כניסתם של עובדי הרשות הפלשתינאית והן בשל הימלטותם של עובדים זרים רבים ששהו בישראל ערב המלחמה.
חיוב מיידי של התאגידים המורשים באגרות, הנאמדות על מיליוני ₪, ללא שניתנה להם שהות להתארגנות או פריסת חובות האגרה, משמעותה פגיעה חמורה בתאגידים המורשים שנאלצו לשאת בחודשים אלו בהוצאות רבות כאשר הכנסתם קטנה משמעותית בשל פגעי המלחמה.
על אף הנסיבות המיוחדות שנגרמו בעקבות הלחימה והקשיים הכלכליים שהעמיקו את המצוקה בענף, בחרה הרשות לנקוט בצעד קיצוני זה באופן חד-צדדי וללא שיתוף הגורמים הרלוונטיים – וזאת חרף מגעים שהתקיימו מול גורמים רגולטורים שונים ובין היתר, הנהלת רשות האוכלוסין וההגירה, נציגי משרד האוצר, וחברי כנסת המעורבים בנושא.
חשוב לציין כי כל מכתבי התאחדות תאגידי כח אדם זר בענף הבניין שנשלחו מאז פרוץ המלחמה, נותרו ללא כל מענה. לצערם של התאגידים, חרף עמדות שונות שהובעו מצד חברי כנסת שונים וגורמים מקצועיים (לרבות מנכ"ל משרד רה"מ), רשות האוכלוסין ובפרט, מינהל העובדים הזרים ברשות (בראשו עומד מר משה נקש), נמנעה מלייצר שיח עם התאגידים בנושא, גילתה חוסר הבנה ונקטה בצעדים שפוגעים בענף – שמשמעותם גלגול עלויות משמעותי על הצרכן.
עד לסוף שנת 2024 וכל עוד ניהלו הצדדים שיח ומגעים למציאת פתרון, הסכימה הרשות לדחות את תשלומי האגרות ואפשרה לתאגידי הבניין להמשיך לפעול, זאת עד להחלטתה השרירותית, העומדת בליבת הערעור, שנשלחה לתאגידי הבניין באישון לילה ומבלי שהות להתארגנות מתאימה.
"החלטה זו פוגעת לא רק בתאגידים, אלא גם בפרויקטים רבים שכבר יצאו לדרך, בציבור הצרכנים ובמאות משפחות התלויות בענף הבנייה לפרנסתן," ציין מר אלדד ניצן, יו"ר התאחדות תאגידי כח אדם בענף הבניין.
בערעור ובבקשה לסעדים הזמניים שהוגשו כאמור, התבקש בית הדין הארצי להוציא תחת ידו צו מניעה ולקיים דיון דחוף על מנת למצוא פתרונות אשר יבטיחו את המשך פעילותו של התאגיד, לצד שמירה על האיזונים הנדרשים בין חובות התאגיד כלפי הרשות (בתשלום אגרות) לבין זכויות התאגיד, עובדיו (הישראלים והזרים), הקבלנים להם ניתנים שירותים, רוכשי הדירות מאותם קבלנים וטובת הציבור כולו.
עו"ד יאיר דוד, המייצג את המערערת ותאגידים נוספים שבכוונתם להגיש ערעורים ובקשות דומות בימים הקרובים: "המדובר בהחלטה תמוהה ושרירותית, שניתנה בניגוד גמור לכללי הצדק הטבעי ולכללי המשפט המנהלי והחוקתי. חבל מאוד שרשות האוכלוסין וההגירה, תחת סיוע לתאגידים המורשים ש"נכנסו מתחת לאלונקה" וסייעו רבות ליישום החלטות הממשלה במילוי המכסות החסרות של העובדים הזרים בענף הבניין מאז פרוץ המלחמה, זוכים לכתף קרה מרשות האוכלוסין וההגירה. אנו תקווה כי בית הדין הארצי לעבודה יאמר את דברו ויגן על זכויותיהם של התאגידים המורשים ועובדיהם ויאפשר את המשך קיומם".