כותרות אחרונות
Search

לא עוד "GREEN WASH" – על עסקים עם מדיניות ומוצרים "ירוקים".

ברבי אוהבת את הים – צילום: יח"צ "מאטל"

 

לא עוד "GREEN WASH":

על עסקים עם מדיניות ומוצרים "ירוקים" המביאים את התרומה שלהם לעצירת ההתחממות הגלובלית כל השנה.

 

ועידת האקלים שהתקיימה באוקטובר האחרון בגלזגו סקוטלנד, קיבצה מנהיגים לפסגה לטיפול דחוף בבעיה שהוזנחה ברמה העולמית שנים.  ד"ר עמיר גבעתי, מומחה אקלים מאוניברסיטת תל אביב: "לא מדובר על תיאוריה, אלא על כאן ועכשיו", הוא אמר בהתייחסו למשבר האקלים. "יש לקוות שבאמת העולם יבין, מנהיגי העולם, המדינות הגדולות והמתועשות שאחראיות על מירב הפליטות. צריך לקוות שיחקק חוק שמחייב שלא להגדיל את פליטות גזי החממה, לצמצם אותן ולהגיע לאיפוס ב-2050. בשנים הקרובות התופעות שגורם משבר האקלים רק יחריפו. צריך להסתכל על האופק ועל עתיד ילדינו, וכדאי שנתחיל להבין שלשנים הקרובות כבר אין מה לעשות. התמונות שאנחנו רואים עכשיו זה רק הקדימון, לא ברמה של הפחדות, זו פשוט פיזיקה – אנחנו משנים את המאזן האנרגטי של כדור הארץ, אנחנו מחממים אזורים מסוימים הרבה יותר מהממוצע העולמי, בעיקר באזורים הצפוניים, הקוטב, וזה מתכון לכאוס במזג האוויר. ראינו את זה רק בקיץ האחרון. כל זה הולך להקצין בשנים הקרובות".

 

מי שמבינות את גודל האסון העולמי, ולא עושות רק "Green wash" כדי לסמן וי, הן חברות, שעושות מהלכים כדי להוביל לשינוי במהלך כל השנה:

 

אפליקציית "סאנדו" – אפליקציה חברתית המחברת בין מתנדבים לחקלאים:

 

אפליקציית סאנדו – צילום: יח"צ

 

מידי שנה נזרקים כ-931 מליון טון של מזון ברחבי העולם כאשר 61% מתוכם הגיעו מפסולת ביתית, 26% מתעשיית שירותי מזון ו-13% מענף הקמעונות בעוד אחוז העניים בעולם רק עולה. רק בישראל מושלכים 2.5 מיליון טון של מזון בשווי 20 מיליארד שקלים בשנה. אפליקציית סאנדו, המחברת בין חקלאים למתנדבים על מנת לסייע בפתרון המחסור ב-20 אלף ידיים עובדות בחקלאות מדי שנה, יזמה פרויקט חדש לצמצום בזבוזי המזון באופן משמעותי: אותם מתנדבים יכולים לבחור באמצעות האפליקציה לשנע ברכבם הפרטי תוצרת חקלאית שלא ראויה להימכר ולמסור אותה לעמותות ונזקקים.

 

חברת האנרגיה טורבוג'ן, פיתחה מיקרו-טורבינה רב-דלקית (גז טבעי וביו-דיזל) לייצור מקומי של חשמל וחום במבנים (טכנולוגיה הידועה גם כ-Combined Heat and Power -CHP). טורבוג'ן מתמקדת בשוק המערכות המשולבות של ייצור חשמל וחום בקטגוריה של 50 קילו-וואט עד 1 מגה-וואט. לקוחותיה העיקריים צפויים להיות מקבצי דיור, בתי מלון , דיור מוגן, ובתי חולים.

 

ייצור מקומי של חשמל חום וקור במבנים, נותן מענה למספר אתגרים: הורדה בצריכת פחם, הורדת שיעורי הזיהום של בניינים, המייצרים כיום 28% מפליטת גזי החממה בעולם, הורדה משמעותית בעלויות תחזוקת רשת הולכת החשמל, הורדת עומסים קיימים ועתידיים לטעינת רכבים חשמליים, התמודדות עם אירועי מזג אוויר קיצוניים ופינוי רשת הולכת החשמל המיושנת לשינוע אנרגיות מתחדשות. באמצעות הפיתוח החדש, טורבוג'ן מעריכה שתוכל להוריד את עלויות החשמל והחימום לצרכנים העתידיים ב-10%-20% ביחס לתעריפים הקיימים.

 

טורבוג'ן השיגה פריצת דרך משמעותית בחדירה לשוק המקומי לאחרונה, כאשר חתמה על מזכר הבנות ושיתוף פעולה עם חברת סופרגז, החברה הגדולה בישראל בתחום אספקה והולכה של גז טבעי. במסגרת ההסכם, תוקם חברה משותפת שתספק אנרגיה כשירות, המבוססת על המיקרו טורבינה של טורבוג'ן.

 

יצרנית הצעצועים הבינלאומית מאטל (MATTEL):

 

ברבי אוהבת את הים – צילום: יח"צ "מאטל"

 

חברת מאטל השיקה לאחרונה את קולקציית "ברבי אוהבת את הים", הכוללת שלוש בובות שגופן מיוצר מ-90% חלקי פלסטיק ממוחזרים מהאוקיינוס* וערכות משחקים ואביזרים נלווים בשם "צריף החוף", המיוצרים אף הם מ-90% פלסטיק ממוחזר. התוכנית של ברבי היא השקה אחת מני רבות שתומכות במטרה התאגידית של מאטל להשתמש ב-100% חומרי פלסטיק ממוחזרים, ניתנים למחזור או מבוססי-ביו בכל המוצרים והאריזות עד שנת 2030. יוזמות נוספות כוללות את יוזמת PlayBack של מאטל שהושקה לאחרונה ומהווה תוכנית לאיסוף צעצועים ישנים של מאטל ולניצול חומריהם למחזור ושימוש חוזר במוצרים עתידיים של מאטל  על מנת "להניע לעבר עתיד טוב יותר", מפת הדרכים של מוצרי מאטל לייצור כל המכוניות היצוקות, ערכות המשחק והאריזות של המותג Matchbox מ-100% חומרי פלסטיק ממוחזרים, ניתנים למחזור או מבוססי-ביו עד שנת 2030. בשנה שעברה הציגה מאטל מספר צעצועים שמקדמים מחויבות זו, כולל Rock-a-Stack ו-Baby’s First Blocks של פישר פרייס, המיוצרים מפלסטיק מבוסס-ביו, שלוש ערכות MEGA Bloks המיוצרות מפלסטיק מבוסס-ביו, ו- UNO מנייר בלבד, חפיסת ה-UNO הראשונה הניתנת למיחזור מלא, ללא חומרי אריזה מבוססי צלופן. 

 

חברת JLL המתמחה בנדל"ן וניהול השקעות:

זיו שור – מנכל ישראל "JLL" – צילום: "JLL"

 

 JLL מעצבת את העתיד של הנדל"ן לעולם טוב יותר באמצעות שימוש בטכנולוגיות המתקדמות ביותר בכדי ליצור הזדמנויות מתגמלות, חללים מדהימים ופתרונות ברי קיימא עבור לקוחותיה, אנשיה והקהילות שלה. בעלת אופרציה ב 80 מדינות ומעל  ל- 92,000 עובדים. החברה מעסיקה בישראל כ 200 עובדים. זיו שור, מנכ"ל ענקית הנדל"ן JLL בישראל: "כש- 40% מפליטות הפחמן דו חמצני(CO2)  בעולם קשורות לנדל"ן, וכ-30% מצריכת האנרגיה בעולם קשורה גם היא לתחום, דגלי האזהרה נותנים את אותותיהם. ב- 26 לאוקטובר הפורום הכלכלי העולמי (WEP) העולמי (WEF) פרסם את עקרונות הבנייה הירוקה: תוכנית הפעולה ל-Net-Zero Carbon הממליצה על מערכת עקרונות שיסייעו לחברות לספק פליטות אפס נטו. העקרונות, שפותחו בשיתוף עם JLL  מציעים צעדים ברורים למבנים ללא פחמן נטו ומעודדים חברות לאמץ התחייבות להפחית את פליטות הבניין ב-50% עד 2030 והגעה לאפס פליטות פחמן לא יאוחר מ-2050. מעבר לכך, JLL התחייבה בעצמה ליעד שאפתני יותר להגיע לאפס פליטות נטו גזי חממה ברחבי שרשרת האספקה שלה עד לשנת 2040. השגת יעד זה מחייבת את JLL לשתף פעולה עם לקוחות, ספקים ובעלי עניין במסע לעבר עתיד נטול פליטות פחמן".

 

מלון מטיילים מטולה:

מלון מטיילים מטולה – צילום: טל פינקלשטיין

 

כשרשת מלון מטיילים הוקמה לפני 15 שנים, החליטו הבעלים בת חן וטל ישועה, להקים את הרשת מתוך ראייה ירוקה: המלון נבנה מתוך מגמה של חיסכון סביבתי במים ובאנרגיה. כך למשל המים אשר חוממו בחשמל עד לשיפוץ לאחרונה, הוחלפו במערכת חימום בגז וגם הקירור במלון עבר ממערכת קירור מרכזית, למערכת מותאמת לכל חדר ועשרות מזגנים קטנים המותאמים לקירור חדרים נפרדים החליפו את הקירור המרכזי היקר והבזבזני בחשמל. בת חן ישועה "לא חששנו מההוצאה הכספית כי ידענו שמהר מאוד נכסה אותה בחשמל שנחסוך, ואנו מבחינים בכך כבר היום". גם התאורה השתנתה ובמקום נורות הלהט המזהמות הותאם המלון לפלורסנט או נורות לד או ניאון, המייעלות את צריכת החשמל. הבקבוקונים הקטנים של השמפו והמרכך באמבטיה, הוחלפו בדיספנסרים מרכזיים עם מדבקה המעלה חיוך. בחדר האוכל המגיש ארוחות בוקר בלבד, המעיטו בשימוש במזון מן החי, שתהליך ייצורו הוא משמעותי בפגיעה בסביבה, ואין כבר פלטות מלאות של גבינות ומגוון סוגי ביצים בבישול או טיגון אלא יותר ירקות, פירות וממרחים צמחיים וסוג אחד או שניים של גבינות וביצים. כמו כן הוחלפו הכלים החד פעמיים ברב פעמיים הן במטבח והן בחדר האוכל ולכן יזמנו הגשה אישית במקום מרכזית. גם האזור שמחוץ למלון לא הוזנח. בעלי המלון הנחו את הגננים להחליף את הצמחים הצורכים כמויות רבות של מים בצמחים חסכונים יותר ולהחליף את הדשן האורגני בדשן ידידותי לסביבה.

 

בהקשר אורחי המלון, הדרך לא הייתה קלה כיוון שנדרש חינוך שוק משמעותי לקהל מבקרים שלא הבין בדיוק מה רוצים ממנו בתחילת הדרך, כשמוציאים את כלי הפלסטיק החד פעמיים הנוחים ושולחים להם חשבונית וירטואלית ולא מודפסת עוד הרבה לפני שהנושא היה מוכר ובוודאי שלא מקובל. באותה תקופה היה תהליך שכנוע ארוך ומייגע של בעלי הרשת מול המנקות להפסיק להשתמש באקונומיקה ולעבור לחומרי ניקוי שלא פוגעים בסביבה. לצורך כך יצרו קשר עם ספקים ירוקים של חומרי ניקוי, אשר סייעו להם להחליף את חומרי הניקיון המזהמים בחומרים ידידותיים לסביבה. ספקים אחרים תרמו כלי אוכל חד פעמיים ומתכלים, כשהמבקרים התעקשו לא להשתמש בכלים הרב פעמיים. חינוך השוק נעשה צעד אחר צעד, בכל פעם השרישו הרגל קטן אחד נוסף, עד שבשנים האחרונות הקרקע הוכשרה לחלוטין.

 

חברת הסייבר Morphisec שמספקת מערכת אבטחה לנקודות קצה בשיטת המטרות הנעות (MTD) רואה בשמירה על הסביבה ערך עליון. בין הפעולות הרבות שעושה החברה למחזור ושמירה על הסביבה היא מיחזור ציוד IT ומחשבים, באמצעות השמשת חלקים לכשירים שימוש חוזר ותורמים אותם לאוניברסיטת בן גוריון. כחברה הנושאת על דגלה את ערך המיחזור, מורפיסק גם הסירה את כל הכלים החד פעמיים משימוש במטבחי החברה. בנוסף, הם לוקחים חלק בפרויקט מיחזור נייר ופלסטיק.

 

טלי עמר, מנהלת משאבי אנוש בחברת "Morphisec" – צילום: יח"צ

 

טלי עמר, מנהלת משאבי אנוש בחברת Morphisec: "משבר האקלים הנוכחי, נגרם כתוצאה משילוב הרסני של תעשיות בעת המודרנית לצורך הקידמה האנושית. כיום שילוב הידיים הנדרש הוא שיקומי, וכלל התעשיות נדרשות לסייע בכך. אנו רואים בתרומתנו חלק קטן משילוב ידיים אוניברסלי זה וסבורים שהמגזר הטכנולוגי נדרש להוביל את השינוי".

 

 

המכללה האקדמית "גורדון"

האקדמית גורדון: צילום: sofarise.

 

השלימה עוד צעד להפיכתה למכללה ירוקה והתקינה לוחות סולארים על גגות המכללה, והחלה לייצר חשמל בשיטה "ירוקה" אשר מנצלת את שעות השמש שאינה פולטת פחמן דו-חמצני, אינה מזהמת את האוויר, אינה פולטת גזי חממה ולכן אין היא משפיעה על התחממות כדור הארץ ושינויי האקלים. משאב השמש זמין ואינו מתכלה המערכת החלה לפעול בהצלחה והיא מסוגלת לייצר עד 180KW חשמל בשעה בימי השיא. ההתקנה בוצעה במהלך החודשים האחרונים על ידי חברת Solarise . מהלך התקנת הלוחות הסולארים הינו רק חלק מתהליך נרחב אותו מיישמת האקדמית גורדון בשנים האחרונות מהיותה "מכללה ירוקה".

 

בנוסף הותקנו בכל הכיתות חיישנים המכבים אוטומטית אור ומיזוג אוויר בהיעדר אנשים. הנהלת המכללה מעודדת איסוף סוללות ישנות. בנוסף, בימים אלו רוכשת המכללה כוסות אישיות וסכו"ם רב פעמי עבור כל חברי הסגל אשר יחליפו את אלו החד פעמיים.