כותרות אחרונות
Search
תמונה ללא תיאור

מוזיאון העיצוב חולון מציג בגאווה תערוכה חדשה.! – "גיבורות אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה".

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

מוזיאון העיצוב חולון מציג בגאווה תערוכה חדשה.!

"גיבורות אופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה"

אוצרת: יערה קידר

 התערוכה תפתח לקהל הרחב ב 31.3.2025  – עד ינואר 2026.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

 

במוזיאון העיצוב בחולון תיפתח תערוכה חדשה של יערה קידר המוקדשת כולה לאופנה ותקווה במלחמת העולם השנייה. התערוכה מציגה אוסף סיפורים שנולדו מתוך הרס המלחמה ומעידים על כוחה של האופנה להאיר רגעים חשוכים. תחילתה בשנות השלושים באירופה, המשכה בהתרחשויות שטלטלו את העולם וסופה בתקווה ובהבטחות לעתיד. מכל חללי התערוכה מהדהדת השאלה: מהו תפקידה של אופנה כשחושך יורד על העולם?

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

זו התערוכה הרביעית של ההיסטוריונית ואוצרת האופנה יערה קידר שתעלה במוזיאון העיצוב חולון. קדמו לה ז׳ה טם, רונית אלקבץ (2018), הנשף: אופנה ואסקפיזם (2021) ואלבר אלבז: מפעל החלומות (2022). התערוכה נפרשת על כל חללי המוזיאון ומלווה בעבודות תאורה וסאונד ייחודיות, שהופכות את הביקור בה לשיטוט בממד היסטורי מקביל.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

מסע מעורר השראה אל ימי מלחמת העולם השנייה, החושף את כוחה המפתיע של אופנה בתקופה של משבר קיומי. התערוכה מתמקדת בתפקידם של בגדים ופריטי לבוש ומספרת את סיפוריהן של נשים שבעזרת דמיון, תושייה ויצירתיות, מצאו דרכים להתמודד עם מציאות בלתי אפשרית ולהיאחז בתקווה.

 

הבגדים, פריטי הלבוש וחפצי האופנה המוצגים אוצרים בתוכם סיפורים אישיים על חוסן פנימי ועל תקווה, על הישרדות כנגד כל הסיכויים ועל הבחירה האמיצה באנושיות. לכל הסיפורים שותף כוח החיים הייחודי של האופנה, סוד קסמה ומשיכתה. התערוכה מאפשרת להביט עליהם ממרחק הזמן ולשאוב מהם השראה, מעוף ואמונה באדם.

 

לצד הסיפורים האישיים נחשפת האופנה כנתיב פעולה לחיזוק המורל הלאומי ותחושת השייכות, לעידוד האזרחים והאזרחיות בעורף והחיילים בחזית, ולהעברת מסרים של אהבה ואמונה בעתיד טוב יותר.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

אודליה פרידמן, מנכ״לית החברה לפיתוח תיאטרון, מוסיקה, אומנות ומחול חולון: "מוזיאון העיצוב חולון תמיד היה במה לתערוכות המרגשות והמעניינות ביותר, שאליהן מגיע קהל מבקרים עצום מכל רחבי הארץ. השנה אנו שמחים וגאים במיוחד לפתוח תערוכה חדשה שתעניק לכולנו תקווה ותזכיר לנו את חשיבותן של תרבות ושל יצירה בתקופה הנוכחית."

 

מוסיפה אודליה פרידמן: "׳גיבורות׳ היא תערוכה שכל אחד ירצה לראות. תערוכה שתמלא את הלב ותרומם את הנפש, דרך תפקידה של אופנה וכוחה של יצירה בימי מלחמה. התערוכה מציגה את הכוח הנשי דרך גבורתן של נשים בימי מלחמת העולם השנייה ודרך הגיבורות של ימינו. נשים אלו הן גיבורות אמיתיות בכל המובנים – מוכשרות, מרגשות, לא מוותרות, יודעות כיצד להמציא את עצמן מחדש בכל פעם ואיך לשמור על תקווה. אנו גאים להציג את אחת התערוכות היפות ביותר והמרגשות ביותר שנוצרו כאן, ומבטיחים לכל המבקרים שהיא תמלא את ליבם בהשראה ובאמונה״.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

מיה דבש – אוצרת ראשית מוזיאון העיצוב חולון: "אני גאה לפתוח תערוכה חדשה שאצרה יערה קידר ובנושא שכל כך קרוב לליבי. כשיערה פנתה אלי והציגה את הנושא, בין כמה נושאים אחרים לא היססתי לרגע. ידעתי שזו הזדמנות מצוינת להתבונן אל העבר כדי לשאוב ממנו תקווה ביחס לעתיד. כושר ההמצאה, האלתור והאומץ שהפגינו נשים בתקופות שונות הם בלב עולם העיצוב, וידעתי שהם יעוררו בנו השראה במיוחד בימים אלה. זו תערוכת האופנה הרביעית שאוצרת יערה קידר במוזיאון. תערוכות שבזכותן הגדרנו מחדש את המושג ׳תערוכות אופנה׳ ואת אופני התצוגה המוזיאליים, והרחבנו מאוד את קהל המבקרים. אין לי ספק שהמבקרים במוזיאון יזכו לחוויה מרגשת וחד פעמית".

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

יערה קידר – אוצרת התערוכה: "ההיסטוריה המשפחתית שלי תמיד גרמה לי לחשוב שמלחמת העולם השנייה אינה נושא שצריך לעסוק בו בתחום שלי, אך החיים לקחו אותי אל מסע בעקבות גיבורות מעוררות השראה, שראו באופנה ובלבוש דרך להיאחז בחיים ובאופטימיות ברגעים הקשים ביותר של האנושות. זו זכות עבורי לחזור למוזיאון העיצוב חולון עם תערוכה נוספת ואני רוצה להודות למיה דבש על המסע הארוך והמרגש שלנו בשמונה השנים האחרונות ועל הבית שנתנה לי".

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

 

ליצירת התערוכה התאחדו מגוון יוצרים מובילים בתחומם: שמואל בן שלום על העיצוב והניהול הקריאטיבי, ויקטור (ויוי) בלאיש על ההצבה האמנותית ומלאכת היד המופתית של פיסול הבובות ותסרוקות הראש, מוני מדניק יצר את העיצובים ההיסטוריים והשחזורים למערכות הלבוש, ועידית ברק יצרה מסע בזמן במסדרון ההיקפי. את האביזרים המקוריים למערכות הלבוש עיצבה רות פילוסוף, לצד פרויקטים מיוחדים של המעצב חי דוראני. המוזיקאי אורן ברזילי הלחין פסקול מקורי לכל אחד מחללי התערוכה. התערוכה נוצרה בשיתוף פעולה עם מוסדות תרבות מובילים בישראל ובעולם, בהם המוזיאון היהודי של מילווקי ומוזיאון יד ושם. המיצגים בתערוכה נוצרו בשיתוף פעולה עם חברות ומוסדות מהשורה הראשונה: הדפסה דיגיטלית על טקסטילים בחסות חברת קורנית, הדפסי משי על בד הודות למחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר, והדפסת ראשי הבובות בטכניקות תלת־ממד מתקדמות בחסות סיסטמטיקס ופורמלאבס.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

במחווה לגיבורות שבעה באוקטובר המוזיאון יארח את התערוכה ״גיבורות חרבות ברזל״, פרי יצירתם של חברי מרכז היצירה השיקומי לנכי צה”ל של אגף השיקום במשרד הביטחון ״שלהבת״ שבגני תקווה.

 

תמונה ללא תיאור תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

״גיבורות״ היא מסע בלתי נשכח המציג כיצד זיכרונות מן העבר הופכים לגשר לעכשיו, ואיך סיפורים שהיו מונחים במעמקי ההיסטוריה מתעוררים לחיים. התערוכה מוקדשת ליכולת של אנשים להציל את עצמם בעזרת דמיון ויצירתיות, בכוחות גדולים ובתעצומות נפש. היא מגלה את כוחה של אופנה לעורר תקווה ולשמור על הרוח האנושית גם בזמנים החשוכים ביותר. זו הזמנה לחוש את הסיפורים שמאחורי הבדים, ולשאוב השראה וכוח מהעבר כדי להאמין בעתיד.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

מה מחכה בתערוכה גיבורות למבקרים?

בתערוכה הנוכחית חוזרת קידר אל אופנה מזווית אחרת ויוצאת למסע היסטורי על חוסן נשי, על כושר אלתור ועל כוח החיים. תחילת המסע בשנות השלושים באירופה, המשכו בהתרחשויות שטלטלו את העולם וסופו בתקווה ובהבטחות לעתיד. בתערוכה יוצגו עשרות מערכות לבוש ומאות אביזרים, קטעי וידאו, צילומים ועוד…

 

סיפור התערוכה מתחיל בסצנת הקוטור של פראג בשנים שקדמו למלחמה. הגלריה התחתונה ע״ש שולמית כצמן מוקדשת לפרויקט ״לתפור היסטוריה מתוך השואה״, מהמוזיאון היהודי של מילווקי, המספר את סיפורה של מעצבת האופנה היהודייה הדי סטרנד. בני הזוג סטרנד נספו במלחמה, אך עדות לכישרונה של הדי נשמרה כל השנים במעטפה אבודה אצל קרובי משפחה בארצות־הברית. במוזיאון היהודי של מילווקי העירו לחיים את עיצוביה ובעקבות הפרויקט נוצרו בישראל שמונה מערכות לבוש נאמנות לגזרות, לטכניקות ולחומרי הגלם של התקופה. לצד חפצים מקוריים, התערוכה מציגה שחזורים ייחודיים של מערכות לבוש ושל פריטי אופנה.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

בגלריה ע״ש ד״ר אברהם מרגלית מוצגים 14 פריטים אישיים מאוסף יד ושם. כל אחד מהם מספר סיפור הישרדות שהתרחש על אדמת אירופה. אלה סיפורים על כוחה של הרוח האנושית, על הישרדות ועל היאחזות בחיים. בין הפריטים חזייה מאולתרת שנתפרה מבטנת מעיל, תליון שפוסל מלחם וחגורה מחוטי חשמל.

 

המסדרון ההיקפי מציג מסע בן 54 מטרים בעקבות נשים בעורף האמריקאי והבריטי. הקושי, חוסר הוודאות והגעגוע הובילו את נשות העורף למצוא דרכים יצירתיות להתעודד ולחזק את המורל האישי והלאומי. בין הפריטים מוצגים תיקי יד מחוטי טלפון, פודריות מקוריות של חיל האוויר האמריקאי וערכות לציור גרביונים.

 

הגלריה העליונה מוקדשת לחיים שלאחר המלחמה. הכמיהה להתחלות חדשות התנגשה עם המחסור בעורף ועם תהליכי שיקום מתמשכים, אבל בזכות יצירתיות חסרת גבולות הפכו חומרי גלם שונים לעיצובים חדשים. שמלות כלה נתפרו מבדי מצנח ושמלות חדשות עוצבו ממפות בריחה ממשי. אופנה התגלתה כדרך לשרוד את התופת וגם כגשר לחיים שאחרי המלחמה.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

התערוכה מסתיימת בסיפורה האופטימי של שורדת השואה לאה גוטליב, שעלתה לישראל בחוסר כל והקימה את אימפריית בגדי הים ״גוטקס״. בבריכת שחייה עצומה מוצגות קולקציות איקוניות של גוטליב, השואבות השראה מתולדות האמנות, מפרחים וממלאכות יד מסורתיות. עיצוביה הופיעו על שעריהם של המגזינים המפורסמים בעולם ומצאו את דרכם אל ארונותיהן של דוגמניות על, בהן נעמי קמפבל, קלאודיה שיפר ותמי בן עמי ז״ל. בתערוכה מוצגים הדגמים שהיו אהובים על הנסיכה דיאנה.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

במחווה לגיבורות שבעה באוקטובר המוזיאון יארח את התערוכה ״גיבורות חרבות ברזל״ פרי יצירתם של חברי מרכז היצירה השיקומי לנכי צה”ל של אגף השיקום במשרד הביטחון ״שלהבת״ שבגני תקווה. חברי המרכז בחרו סיפורים של גיבורות שעוררו בהם השראה והקדישו את התערוכה לנשים שסיכלו את פעולות המחבלים בשבת השחורה והצילו את חייהם של רבים.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

על מוזיאון העיצוב חולון:

מוזיאון העיצוב חולון הוא מוזיאון העיצוב היחיד בישראל והוא מדורג בין 15 מוזיאוני העיצוב החשובים בעולם. מאז הקמתו בשנת 2010 מושך המוזיאון מבקרים רבים מהארץ ומהעולם ומעורר עניין רב. מאז פתח את שעריו אירח המוזיאון מעל 30 תערוכות בין־לאומיות ומעל 600 אלף איש ביקרו בו. הוא שוכן במבנה שעיצב האדריכל רון ארד וקצר שבחים רבים. מתכנניו זכו בפרס החדשנות והעיצוב השנתי של המגזין הבין־לאומי Condé Nast Traveler והמבנה נכנס לרשימת ״פלאי תבל״ החדשים בתחום האדריכלות. שש קשתות הפלדה המקיפות את החלל הן סימן ההיכר של המבנה שהפך למוקד בין־לאומי מוביל בתחום העיצוב ולביטוי למחויבותה המתמשכת של חולון לקידום התרבות והחינוך בעיר.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

מיה דבש היא אוצרת ועורכת בכירה בתחום העיצוב והאמנות בישראל. היא מונתה לאוצרת ראשית במוזיאון העיצוב חולון ב־2016, לאחר שכיהנה כעורכת ראשית במשך שבע שנים. במקביל, דבש מלמדת אוצרות עיונית ומעשית באוניברסיטת בן-גוריון. במהלך הקריירה שלה, היא שימשה כעורכת ראשית בהוצאות ספרים מובילות בישראל ובמגזין "בניין ודיור". דבש היא בעלת תואר ראשון בספרות ותואר שני באמנות ואוצרות מאוניברסיטת בן־גוריון, וכיום משלימה את עבודת הדוקטורט שלה בנושא מוזיאוני עיצוב. תחת הנהגתה במוזיאון העיצוב חולון, היא אצרה תערוכות פורצות דרך שזכו להד תקשורתי נרחב, ביניהן "שוברת שוויון", "אקסטרים", "זייגמייסטר & וולש", ו-"משקפיים". תחת הובלתה המוזיאון חווה צמיחה משמעותית בקהל המבקרים והתבסס כמוסד תרבות מוביל בזירה הבינלאומית.

 

תמונה ללא תיאור

"גיבורות אופנה ותקווה" – צילום: אבי בר

 

יערה קידר היא אוצרת, מרצה והיסטוריונית של אופנה. היא אצרה תערוכות בארץ ובעולם, זו התערוכה הרביעית שלה במוזיאון העיצוב חולון. קדמו לה ״אלבר אלבז: מפעל החלומות״ בשנת 2022, ״הנשף: אסקפיזם בתפירה עילית״ ששברה את שיאי המבקרים במוזיאון בשנת 2021, והתערוכה ״ז׳ה טם, רונית אלקבץ״ שהוכתרה על־ידי ה־Vanity Fair כאחת מ־15 התערוכות החשובות בעולם ב־2018. קידר היא מרצה מבוקשת במוסדות התרבות המובילים בארץ ובעולם, ומאמריה מתפרסמים בבמות שונות. היא דוקטורנטית בתוכנית ללימודי תרבות באוניברסיטה העברית, בעלת תואר שני באוצרות ובמחקר אופנה מאוניברסיטת ניו יורק, והשלימה התמחות בת שנתיים במכון התלבושות המפורסם של מוזיאון המטרופוליטן.

 

התערוכה ״גיבורות ״ מוצגת במוזיאון העיצוב חולון

פתיחה 31.3.2025 עד ינואר 2026

רכישת כרטיסים דרך אתר מוזיאון העיצוב חולון https://www.dmh.org.il/

כתובת: מדיטק, גולדה מאיר 6 חולון

 

דמי כניסה לתערוכה:

מבוגרים 45 ₪, נוער (17-11) – 35 ₪, ילדים (10-5) – 25 ₪, חיילים בשירות חובה/נכי צה"ל/שירות לאומי – 30 ₪, סטודנטים/נכים – 30 ₪, אזרחים ותיקים תושבי ישראל – 50%, תושבי חולון – 32₪, ידידי מוזיאון העיצוב חולון – חינם וחברי אקו"ם – חינם. ילדים עד גיל 5 – חינם.

 

 שעות פתיחת התערוכה:

ראשון: סגור ; שני: 10:00–16:00; שלישי: 10:00–20:00; רביעי: 10:00–18:00

חמישי: 10:00–18:00; שישי: 10:00–14:00; שבת: 10:00–18:00

 

התערוכה נוצרה בשיתוף פעולה עם:

המוזיאון היהודי של מילווקי | יד ושם – המוזיאון לתולדות השואה | שלהבת, מרכז היצירה השיקומי לנכי צה"ל

 

התערוכה בחסות:

קורנית דיגיטל, נותני החסות להדפסת הדיגיטלית על הטקסטילים בתערוכה.

מוראל יצרנית הרמקולים היחידה בארץ.

דנאור

ובתמיכת:

Yo-Video | סטורי | סיסטמטיקס | פורמלאבס | טוונטיפורסבן | בית הבד | קבוצת אירני – פקטורי 54 | שנקר הנדסה. עיצוב. אמנות.

 

תמונה ללא תיאור

 

 




נגישות