ניתוח ראשון מסוגו בעולם בוצע ביחידה לכרוגיית פה ולסת ב"מרכז הרפואי לגליל" בנהריה
אבי בר כתב ב: "חדשות ישראל בעסקים"16/03/2016בריאות וחברה, חדשות בעסקים, כללי
ניתוח ראשון מסוגו בעולם בוצע ביחידה לכרוגיית פה ולסת ב"מרכז הרפואי לגליל" בנהריה במסגרתו הותקנו בפיו של חולה שהפסיק לאכול והגיע למצב של תת תזונה קשה שני משתלים מודפסים מטיטניום
פרופ' מ' סאמר סרוג'י ראש יחידת פה ולסת ב"מרכז הרפואי לגליל": במסגרת הניתוח בחולה בן ה-39 תושה הצפון יצרו לסת תלת מימדית שמחליפה את החלק הפגום ועליה הורכבו 8 שתלים שקובעו בנפרד לכל לסת.
ע' (39) תושב הצפון, עבר לאחרונה ניתוח הנחשב לראשון מסוגו בעולם. הניתוח בוצע ביחידה לכירורגיית פה ולסת (המרכז לניתוחי פנים ולסתות) במרכז הרפואי לגליל בנהריה. ע' חולה מלידתו בטלסמיה מייג'ור, מחלת דם שכיחה באיזור הים-התיכון, אולם מצבו הבריאותי הלך והתדרדר ובשלב מסוים, בשל עיוות קשה בפה ובלסת, הפסיק לאכול ונזקק לסיוע בהליכה ובתנועה, וזאת עקב תת-תזונה קשה וחולשה כללית. בנוסף למצבו הבריאותי, הצורה החיצונית והעיוות של הלסתות והשיניים, גרמו לע' לקשיים חברתיים.
לאחרונה נפתחה במרכז הרפואי לגליל יחידת פה ולסת בראשה עומד פרופ' מ' סאמר סרוג'י, שהחל ללוות את ע' בניסיון למצוא פתרון שיציל את חייו. בשיתוף ד"ר אמיר קופרמן, מנהל השירות לקרישת-דם והמטולוג-ילדים, ד"ר יגאל גרנות, מומחה לרפואת הפה, ד"ר שמעון עברי, מנהל המחלקה להרדמה והתאוששות וד"ר אייל סלע, מנהל מחלקת א.א.ג. ניתוחי ראש צוואר, עבר ע' ניתוח חדשני, מורכב וממושך שעד כה לא נוסה על פי הספרות הרפואית העולמית. במהלך הניתוח הותקנו שני משתלים מודפסים מטיטניום המותאמים באופן מדויק לפיו, תוך טיפול מורכב בלסתות הפגועות.
פרופ' סרוג'י: "נערכו מספר ישיבות רב-מקצועיות מקדימות בשל מורכבות המקרה. הצעיר ומשפחתו השיגו תרומות כספיות (וזאת לצד הירתמות החברה המייצרת את המשתלים והמרכז הרפואי), דבר שאיפשר ייצור לסת תלת-ממדית שמחליפה החלק הפגום ועליה הורכבו 8 שתלים שקובעו בנפרד לכל לסת. האתגר הגדול בטיפול (בנוסף להכנה ההמטולוגית), הוא ההתמודדות עם העצם הדלה והפגועה בצורה משמעותית שלא מאפשרת את הקיבוע של המשתלים בצורה סטנדרטית, ולכן בוצעה סימולציה של הניתוח וכן בוצע ניתוח וירטואלי ממוחשב, כדי לנסות להתמודד עם הבעיות שעלולות להתרחש בזמן הניתוח".
ד"ר קופרמן: "עם הקמת המרכז החדש לניתוחי פנים ולסתות נוצרה הזדמנות פז לתת פיתרון למצבו של ע'. ההכנות לניתוח היו מורכבות מאוד בשל כל הסיבוכים האפשריים המוכרים לנו היטב במחלה זו, ולכן היה צורך בשיתוף פעולה ותאום מושלם בין מערך פה ולסת, המטולוגיית-ילדים וצוות חדר-ניתוח. מדובר בחולה שסובל משקיעת ברזל חמורה שגורמת לפגיעה בכל מערכות הגוף, אבל מעבר לכך הפגיעה בעצמות הפנים פגעה באופן חמור בתפקוד החולה ובחייו החברתיים, הרבה מעבר לפגיעה האסטטית. במהלך הניתוח המורכב החולה טופל במוצרי-דם, תרופות מונעות דמם ואנטיביוטיקה, ובתום תקופת ההחלמה זכה ע' למראה חדש שמאפשר לו לפתוח פרק חדש בחייו".
כהכנה לניתוח בוצע קיבוע לא-סטנדרטי של השתל בתוך עצמות הלחיים, דבר שאיפשר את החזקתו בצורה תקינה בניתוח. הסדים עבור השתלים הוכנו מטיטניום בו בוצעו חיתוכים ממוחשבים על פי מידות הלסת שעברה טיפול כירורגי מקיף טרם ביצוע הקיבוע. במהלך הניתוח ניתן דגש מיוחד לשמירת תפקודם של שני עצבים בלסת דבר המאפשר לע' לחוש את שפתיו, דבר שאינו מובן מאליו בשל מצבו הקשה.
"כיום ישנם בישראל כ-250 חולים במצבים דומים, והצלחת הניתוח צפויה לתת גם להם תקווה, גם בישראל וגם לחולים רבים ברחבי העולם. בחודש יולי הקרוב יתקיים בגליל כנס ארצי לצוותים המטפלים בחולי טלסמיה, ובו יוצג הניתוח החדשני שמאפשר כעת לע' לאכול בחופשיות ומשפר את המראה החיצוני של הלסת והפה", סיכם פרופ' מ' סרוג'י.
ע' מתקשה להסתיר את התרגשותו. "בזכות הניתוח קיבלתי חיים חדשים. בהתחלה לא הייתי אופטימי כי הבנתי שלא היה ניתוח כזה מעולם אבל לא היה לי מה להפסיד. פגשתי צוות מקצועי ומיומון בראשות פרופ' סרוג'י וד"ר קופרמן שליוו אותי ואת המשפחה שלי לאורך כל התהליך מההכנה לניתוח, הניתוח עצמו ולאורך התקופה של ההחלמה. יש תקווה לחולים בטלסמיה מייג'ור ואת המענה קיבלתי בבית חולים הכי קרוב לבית ולא באיזה בית חולים מעבר לים וזה בשורה טובה לתושבי האזור".
ד"ר מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי לגליל: "פתיחת היחידה לפה ולסת היא בשורה נוספת לתושבי הגליל. אנחנו מעניקים שירות שלא היה זמין לקהילה קרוב לבית. המחלקה כוללת צוות מקצועי ומיומן שצפוי לתת מענה משמעותי בתחום ניתוחי פנים ולסתות ורפואת הפה. הניתוח הראשון שנעשה נחשב ייחודי בעולם וצפוי לשנות את חייו של המטופל, אך להשפיע גם על חיי חולים נוספים שלא היה להם עד כה מענה למצוקתם".