כותרות אחרונות
Search

פתרונות הוליסטיים לטיקים אצל ילדים.

דוקטור מוטי לוי – צילום: יח"צ

 

פתרונות הוליסטיים לטיקים אצל ילדים.

על פי הרפואה המשלימה, טיקים אצל ילדים עשויים לבטא תגובה ללחץ או לפוסט טראומה. ד"ר מוטי לוי, הרופא הראשי בכללית רפואה משלימה, מפרט על סוגי הטיפולים ההוליסטיים שמתאימים לטיפול בתופעה אצל ילדים, שבמקרים רבים יכולים לסייע להפסק את הטיקים ואף למנוע את חזרתם בעתיד.

 

עד 15% מהילדים יפתחו טיקים בילדותם. ברוב המקרים מדובר בבנים והתופעה מאפיינת את גיל 5 ומעלה ומוגדרת נדירה בקרב גיל 3. טיקים בעיניים הם תופעה מוכרת, לה אחראים שרירי העיניים, הפנים, הצוואר והראש. אולם טיקים תנועתיים יכולים להתבטא באופנים נוספים למעט מצמוצים בעיניים – משיכת הכתפיים ועוויתות בפנים. בכל המקרים מדובר בתופעה זמנית שנמשכת בקרב רוב הילדים לא יותר מארבעה חודשים. טיקים תנועתיים שעשויים להופיע בכל מקום בגוף בו יש קבוצת שרירים מתבטאים בשני אופנים מרכזיים:

 

טיקים תנועתיים – תנועות לא רצוניות בראש, רקיעות ברגליים, תנודות של האף, הזזת הפה או השפתיים, הרמת כתפיים ומצמוצי עיניים.

 

טיקים קוליים – מקורם במיתרי הקול והם מתבטאים בשיעולים, נהמות, משיכה באף, יריקות ולעיתים אף יופיעו כחזרה על מילים או משפטים כמה פעמים, או קללות מה שעשוי להעיד על תסמונת טורט.

 

ילדים עלולים לסבול מכמה צורות ביטוי של טיקים במקביל. מקורם של הטיקים הוא בשיבוש פעילות הורמון בשם דופאמין, אשר אחראי על הקשר בין תאי העצב במוח. ברוב המקרים הטיקים חולפים מעצמם ובמקרים של טיקים המקשים על התפקוד, רופא הילדים ירשום טיפול תרופתי ולעיתים ימליץ לשלב טיפול התנהגותי.

דוקטור מוטי לוי – צילום: יח"צ

 

ברפואה המשלימה לעומת זאת, סבורים כי טיקים אצל ילדים עשויים לבטא תגובה ללחץ או לפוסט טראומה. טראומה יכולה להיגרם בגלל משהו קטן כמו הצקה בגן, משחק מחשב אלים שהילד נחשף אליו, סרט מפחיד וכדומה. הטיפולים המשלימים לטיקים מתחילים בתשאול מקיף על מקור הסיבה לטיקים ובניסיון להבין האם ואיזה סטרס או טראומה גרמו לכך. במקרים רבים טיפולים משלימים בטיקים יכולים לא רק לסייע בעצירת התופעה, אלא למנוע את חזרתה בעתיד. טיפולים משלימים שמוצעים לטיפול בטיקים הם רבים:

 

טיפולי מגע – עיסוי סיני או רפואי, טיפולי שיאצו או רפלקסולוגיה. טיפולי מגע בטיקים אצל ילדים מומלצים כשמדובר בתגובה חרדתית משום שהמגע מסייע בניטרול תחושה זו.

 

הומאופתיה – ברוב המקרים יינתן לילד/ה רמדי (תרכיב הומאופתי) על בסיס מינרליים כמו נחושת, מגנזיום וזרחן שעברו דילול כנהוג בשיטת הכנת רמדי. ברזל בטיפול הומאופתי עוזר לפתח חסינות מול הסביבה, תכונה שפעמים רבות חלשה אצל ילדים שסובלים מטיקים. כמו כן עוזר הברזל בטיפול הומאופתי בעיגון הנפש בגוף.

 

דיקור סיני – ברפואה הסינית מאמינים כי המקור לטיקים הוא חוסר איזון שנגרם בגוף ובא לידי ביטוי באנרגיה אשר עולה למעלה וגורמת לטיקים. מדקר סיני ינסה לאתר את חוסר האיזון שנגרם בגוף וגורם לטיקים ובעזרת דיקור בנקודות על ערוצי האנרגיה שאינה מאוזנת, הוא יוריד אותה וירגיע את התופעה כדי להעלים אותה כליל.

 

ביופידבק – ביופידבק מסייע במתן כלים המאפשרים למטופל "לשלוט ולנהל" את החרדות והתגובות אליהן וכלים להרגעה. טיפול זה מומלץ לילדים החל מגיל 8.