90 שנים להקמת "בית מוסדות הלאומיים" בירושלים.
90 שנים להקמת "בית מוסדות הלאומיים" בירושלים , בו התקיימו כל הפגישות החשובות והתקבלו כל ההחלטות ההיסטוריות שהשפיעו על הקמת מדינת ישראל, ובמסגרתו הושק ספר חדש של ד"ר מרדכי נאור "הבניין שבו נולדה המדינה "בית המוסדות הלאומיים"
בטקס נכחו :יצחק (בוז'י) הרצוג יו"ר הסוכנות היהודית , סאם גרונדוורג, היו"ר העולמי של קרן היסוד, עומרי שלמון מנכ"ל המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, איש העסקים בועז דקל בעלים של הוצאה לאור "ספרית יהודה דקל", שהוציאה לאור את הספר ההיסטורי.
יצחק (בוז'י) הרצוג יו"ר הסוכנות ציין בטקס שבשל מגפת הקורונה בעולם והתגברות מעשיי האנטישמיות הצפי שתוך 3-5 שנים יעלו לישראל כ- 250,000 אלף עולים חדשים זהו גידול שלמעלה מ- 100% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
הספר שבו נולדה המדינה יצא לאור בספריית יהודה דקל שבמשך 38 שנים היה איש המחלקה להתיישבות של הסוכנות היהודית וחתנו של אליהו דובקין שהיה בין חותמי מגילת העצמאות ושר העלייה בממשלה הראשונה.
פרקי הספר מספרים על הבית עוד בטרם נבנה: התחרות האדריכלית ב- 1928, בחירת הצעתו של אדריכל לא ידוע בעת ההיא, יוחנן רטנר , שלבי הקמת הבית עד להשלמתו באמצע שנות השלושים: אירועים מיוחדים שהתחוללו בבית ובהם שביתת הרעב של מנהיגי היישוב ב-1946, לאור סולידריות עם אלף מעפילים ששבתו רעב בנמל לה- ספציה באיטליה: "כיבוש" הבית על ידי הבריטים ב"שבת השחורה": הפיגוע במרץ 1948 – החדרת מכונית תופת ערבית לחצר בית המוסדות – ותוצאותיו הקשות, ועוד…
לא רק הבית מילא תפקיד חשוב בדרך לעצמאות. גם הכיכר הגדולה לפניו תפקדה במשך שנים כ"כיכר הלאומית", ובה נערכו עצרות המוניות, הלוויות של אישים מרכזיים, טקסי חג הביכורים של ילדי ירושלים ואירועים כלל ארציים. זכורה מכול היא הפגנת השמחה שנמשכה עשרים שעות- מחצות ליל 30-29 בנובמבר 1947 ועד השעה שמונה בערב למחרת היום – בעקבות החלטת עצרת האו"ם על חלוקת ארץ ישראל והקמת מדינה יהודית. שמחה כזו – כך מעידים הוותיקים – לא ראתה ירושלים מעודה.
"בית המוסדות הלאומיים" לא סיים את תפקידו בתש"ח, עם הקמת מדינת ישראל, לגופים היושבים בו נותרו משימות לא מעטות- הן כאלה הנוגעות לנעשה בארץ והן למשימות הקשורות ליחסי המדינה ותושביה עם העולם היהודי ומפעל ההתיישבות. הבית, כבעבר, רוחש חיים ופעילות ועוד נכונו לו עלילות .