מחווה לציון 25 שנה לפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס בפסטיבל ישראל.
פסטיבל ישראל 2025 יתקיים בפעם ה־64 בתאריכים 16 ביולי עד 14 באוגוסט.
במסגרת תוכנית הפסטיבל ייערך אירוע "דורבנות" – מחווה מיוחדת לפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס שמציין השנה את שנת חצי היובל – 25 שנים של מצוינות ספרותית. 30-31 ביולי, בית הנסן, ירושלים, אירוע דו-יומי.
דורבנות – הפקת מחווה מיוחדת של פסטיבל ישראל לרגל 25 שנה לפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס שתכלול "השתלטות ספרותית" על חלליו השונים של בית הנסן, מסע ספרותי לאורך ולרוחב החללים של בית הנסן במחקר אחר פרשנות חדשה למושג "סטוריטלינג" והרחבת אמנות סיפור הסיפורים, מפגש נדיר בין סופרים, סיפורים ומדיומים שונים.
באירוע יתקיימו שלוש פעולות מרכזיות כשהקהל מובל מהאחת לשנייה באופן מובנה ולאחר מכן מוצעת לקהל שוטטות חופשית בבית הנסן שבחלליו יתקיימו פעולות שונות מצומצמות יותר. האירוע בהשתתפות זוכי פרס ספיר של מפעל הפיס: לאורך השנים, בהם: אתגר קרת, נעה ידלין, שמעון אדף, יאיר אסולין אסתר פלד – ובשיתוף האמנים ארקדי דוכין, דניאל קורן ועוד…
מאז ומתמיד בני האדם סיפרו סיפורים. המציאו עלילות, בנו דמויות, יצרו מתח, ריתקו קהלים. זה נכון לגבי התקופה שבה עוד גרנו במערות וישבנו סביב האש להאזין לסיפורים, וזה נכון גם היום בפורמט הספרים. סיפור הוא כל הסיפור. פרס ספיר של מפעל הפיס מעטר את הסופרים והספרים הטובים ביותר – כבר 25 שנה שהטובים שבמספרי הסיפורים של ישראל זוכים בפרס היוקרתי. ערב זה מוקדש להם.
אירוע המחווה יתקיים בגינה הרחבה של בית הנסן בירושלים. החללים המיוחדים בפנינה הארכיטקטונית הזאת יהיו הרקע התפאורתי לסיפור שיסופר. הקהל ינוע בין שלושה "מעגלי סיפור" שונים. כל מעגל יסוב סביב סיפור או ספר קאנוני, ויפגיש את המילים הכתובות עם מדיומים אמנותיים שונים. בין השאר ניתן יהיה לפגוש את חתן פרס ספיר אתגר קרת ואת ארקדי דוכין משחקים פינג פונג של מילים וצלילים, את היוצר, המוזיקאי והשחקן דניאל קורן בליווי פסנתר ומקהלה, מלחין את הרגעים הכי יפים של הספרים הזוכים. ניתן יהיה לטעום טעמים שונים של ספרים משובחים שזכו בפרס, לצאת לדייט ספרותי עם סופרים שונים, להתראיין לתוכנית טלוויזיה פיקטיבית על ספר שמעולם לא כתבתם ועוד…
בהשתתפות: אתגר קרת, ארקדי דוכין, דניאל קורן, אלון נוימן, דרור קרן, עלית קרייז, אביגיל קובארי, סטודיו מ.ל.א, נעה ידלין, שמעון אדף, אסתר פלד, יאיר אסולין, טלי קרק, נעמי יואלי ועוד
ניהול אמנותי: יובל אביבי, הפקה: יעל הרשקוביץ, ליווי הפקה: אורי גליקסברג, ניהול טכני: יובל חרמוני, עיצוב תאורה: שי דרור, עיצוב: איב קריסטל.
30-31 ביולי, בשעות: 18:00, 18:45, 19:30 // בית הנסן, ירושלים
הנהלת פסטיבל ישראל:
מנכ"ל – איל שר
מנהלים אמנותיים – מיכל ואעקנין ואיתי מאוטנר
מפעל הפיס הוא בין תומכי פסטיבל ישראל.
תקציר אירוע "דורבנות":
מחווה מיוחדת לפרס ספיר לספרות של מפעל הפיס בפסטיבל ישראל 2025:
בואו, תשמעו סיפור! בעצם, אתם עומדים לשמוע הערב כמה וכמה סיפורים – ברוכים הבאים ל"דורבנות". אנחנו רוצים להזמין אתכם לערב שכולו סטוריטלינג, אבל לא רק באמצעות מילים: באמצעות מוזיקה, וחוש הטעם והריח, באמצעות נוסטלגיה לסיפורי ערש ועוד ועוד…
אז מה זה אומר? מה מחכה לכם פה?
האירוע יתחלק לשני שלבים עיקריים:
בשלב הראשון, יתקיימו בזו אחר זו שלוש פעולות מרכזיות, כשהקהל מובל מהאחת לשנייה באופן מובנה ומוקפד. כל אחת מהפעולות תחזור על עצמה שלוש פעמים במשך הערב. הקהל יתחלק לשלוש קבוצות, כשכל קבוצה תתחיל את מסעה לאורך שלושת השלבים בשעה אחרת.
בשלב השני, עם תום השלב הראשון, מוצעת לקהל כולו שוטטות חופשית בבית הנסן, שבחלליו השונים יתקיימו פעולות שונות, מצומצמות יותר מבחינת היקף הקהל ובלתי מחייבות מבחינת המעבר ביניהן ולוח הזמנים.
שלב ראשון – פעולות מרכזיות:
נקודה א' – ויהי עולם
דניאל קורן, בליווי פסנתר ומקהלה, בפרשנות מוזיקלית של נקודת ההתחלה של הספרים הזוכים בפרס ספיר, בהשתתפות סופרים וסופרות.
מיקום: טרסת תאנה
במרכז החלל יעמוד פסנתר ומסביבו יישב הקהל, שבו גם סופרים וסופרות שישתתפו באירוע, וחברי וחברות המקהלה. את הפעולה יוביל דניאל קורן – מוזיקאי, שחקן ופרפורמר – שיחקור את הדרך שבה נוצרו חלק מהספרים שלאורך השנים זכו בפרס ספיר, ובעצם יעניק פרשנות חדשה, מוזיקלית ופרפורמטיבית, לאופן שבו נבראים סיפורים ועולמות. דניאל והמקהלה ילחינו קטעים מתוך הספרים וישירו אותם, לצד דיאלוג חי, משעשע ואינטימי של דניאל עם שמעון אדף וספרו ״מוקס נוקס״, ובהשתתפות אסתר פלד וספרה "פתח גדול מלמטה", על הפסקה שהתחילה את הכל, על החזון שהכה בהם ברגע ההשראה.
משך האירוע: 25-30 דק׳
נקודה ב' – מה הטעם בסיפור
מופע של טעמים שהם פרשנות של החך לסיפורים הזוכים בפרס ספיר
מיקום: פאטיו
סטודיו מ.ל.א – שתי היוצרות מיכל אביתר וכרמל בר – הוא בית למופעים שמבקשים לספר סיפור באמצעות הטעם. בפעולה הזו הן ישאלו – איזה טעם יש לסיפור מצחיק וסאטירי? איזה טעם יש לסיפור אפל ואכזרי? אין טעם יש לסיפור מדכא ועצוב? בשיתוף פעולה עם הסופרות זוכות פרס ספיר, אילנה ברנשטיין ונעה ידלין, ותוך דיאלוג עמן על הספרים הזוכים שכתבו, "מחר נסע ללונה פארק" ו"בעלת הבית", הן ייצרו תמציות טעם שיכולות ללוות את הקריאה בספר, להוות פרשנות חדשה שלו, או להיות המשך מסעיר ובלתי צפוי של הכתוב. לכל ספר יהיה הטעם שלו, והקהל יוזמן לטעום ולהחליט בעצמו: מה הטעם בסיפור?
את מרכז החלל תתפוס העמדה של היוצרות, כולל מיצב קרח שאותו יחצבו ויחלקו לקהל בצירוף התמציות השונות – מחד, שעשוע חך מקרר בימי יולי החמימים של ירושלים, ומאידך, אתגר אינטלקטואלי פורה ומפרה. בהנחיית אביגיל קובארי
משך האירוע – 25-30 דק׳
נקודה ג׳ – השמן והרזה
אתגר קרת וארקדי דוכין שואלים מה זה סיפור ואיך מספרים אותו
מיקום: עליית הגג
שני אמני הסיפור, כל אחד בדרכו, חוברים זה לזה ובוחרים ביחד במסלולים בלתי צפויים לשיתוף פעולה. המוזיקה של ארקדי והסיפורים של אתגר מתמזגים לשלם שגדול מסך חלקיו ובעצם הופך לדרך חדשה לספר סיפור: ארקדי מלחין קטעים מסיפוריו של קרת ושר אותם, קרת מתחיל לכתוב שירים מחורזים במקום סיפורים קצרים, ונרקמת ביניהם – ובין הקהל – אינטימיות חדשה, מוזרה ומצחיקה, שמצליחה לגעת גם בסיפור הלאומי שלנו ובכאבים הפרטיים שלנו.
משך האירוע: 25-30 דק׳.
שלב שני – שוטטות:
בשלב זה המרחבים פועלים במקביל ולא זה אחר זה, כשהקהל יכול לבחור לאן יילך וכמה זמן ישהה בכל מרחב. החללים השונים יכילו קהל מצומצם יותר, לחוויה אינטימית יותר, שבמרכזה פעילות מתמשכת, ותכלול את הפעולות הבאות:
ספר בהפתעה: איך בוחרים ספר? לפי הכתוב על הכריכה האחורית? לפי העיצוב של הכריכה הקדמית? המיקום על מדפי חנות הספרים? מיצג חלוקת ספרים אנרגטי ומשעשע יאתגר את המוסכמות האלה: המשתתפים יקבלו ספרים עטופים, מבי לדעת איזה ספר הם מקבלים, כשהם מוענקים להם לפי סט קריטריונים אחרים לגמרי.
מיקום: גשרי החצר האחורית
ספרים שכאלה: בחיקוי של תוכנית אירוח מראשית ימי הטלוויזיה הישראלית, הכוריאוגרפית ויזמית התוכן רננה רז יצרה מרחב שבו הקהל הרחב לתפוס את מקום הסופר המספר על ספרו החדש ותקיים עם המשתתפים ראיון מומצא ובדיוני על ספר שלא הם כתבו. ביחד ייכתב בזמן אמת סיפור פרוע, מופרך ומצחיק שיאפשר למשתתף להיות לרגע הסופר – גם כשחקן שמגלם אותו, וגם כמי שביחד עם המנחות עלית קרייז ורוני הדר בורא עולם יש מאין.
מיקום: טרסה עליונה
ספיד דייטינג עם סופר: ארבעה שולחנות זוגיים יוצבו בגינת בית הנסן, שבכל אחד מהם יישב זוכה בפרס הבכורים של ספיר, ויקבל אורחים למפגש קצר ואינטנסיבי של שיחה של סופר עם קהלו – בפרק זמן של כמה דקות, ובאמצעות כרטיסיות שאלות מנוסחות מראש, האורח ייחשף לתהליך המסתורי שבו אדם הופך, עם כתיבת ספר לביכורים, לסופר, למספר סיפורים, משנה את הסטטוס שלו בעולם. בהשתתפות זוכי פרס הביכורים ענת עינהר, יאיר אסולין ואילנה רדושבסקי. הנחייה: אושר בן יהודה
מיקום: טרסת מגדל
סיפור אחרון, ופרידה: רגע לפני שהיום מסתיים ונאלצים להיפרד, רק עוד סיפור אחד ודי: השחקנים אלון נוימן ודרור קרן (ערב ראשון) ואמניות הסטורי-טלינג הפרפורמטיבי טלי קרק ונעמי יואלי (ערב שני) יהפכו טקסטים מהספרים הזוכים לדיאלוג של פרשנות, התבוננות ופרידה מרגיעה ושלווה, לו יאזינו המשתתפים בעודם שרועים על כסאות וחוזרים לרגע אחד לדקות המתוקות-מרירות, עם קול ההורים מנגן באוזניים, שנייה לפני שהעיניים נעצמות.
מיקום: טרסת תאנה
דם, גזע ודמעות: האמנית מאיה דוניץ בנתה מכונת המרה קוודרופונית, מיצב סאונד שאמור לבצע במשתתפים טיפול המרה מגזענות באמצעות צלילים ותוך שילוב סיפורים וקטעי סיפורים בהקראת הסופרים אתגר קרת, סמי ברדוגו, אורית אילן וקרן שווץ.
מיקום: בית התה
פרטים ורכישת כרטיסים לאירוע דורבנות: https://www.israel-festival.org/
פרס ספיר לספרות של מפעל הפיס הינו היוקרתי, הנדיב והמוערך בפרסי הספרות המחולקים בישראל. פרס ספיר על שמו של פנחס ספיר נוסד בשנת 2000 והינו החשוב והמפורסם בפרסי הספרות המחולקים בישראל. הוא יוענק השנה בפעם ה-25 על ידי מפעל הפיס. הפרס נוסד במטרה לעודד את היצירה הספרותית בעברית ואת תרבות הקריאה בישראל, מתוך החשיבות הרבה שמפעל הפיס רואה בקידום התרבות והספרות הישראלית, ובטיפוח סופרות וסופרי ישראל. הפרס מוענק במסלול ראשי ובמסלול ביכורים וההכרזה על הזוכים מתקיימת בתום הליך מיון של ועדת השיפוט לפרס.




