כותרות אחרונות
Search

חדש בתרבות – תערוכה חדשה "אוכל FOOD" במוזיאון העיצוב חולון

צילום: אבי בר

 

ה"מדיטק" ו"מוזיאון העיצוב חולון" מציגים:

"אוכל  Food" תערוכה חדשה במוזיאון העיצוב חולון.

אוצרות: ליאורה רוזין ודנה בן שלום

פתיחה 22.5.23  (עד ה 14.10).

 

הילה רהב משרד יחסי הציבור "רהב תקשורת ויחסי ציבור", פותחת את אירוע השקת התערוכה "אוכל" – צילום: אבי בר

 

מוזיאון העיצוב חולון גאה להציג את תערוכת "אוכל FOOD", הבוחנת את היחסים שבין האוכל לאדם ותפקיד העיצוב במערכת זו.   בתערוכה יוצגו  למעלה מ- 200 עבודות עיצוב, פריטים ומצגים של יוצרים ומעצבים מן הארץ ומהעולם, וביניהם: וים דלואה, נאוטו פוקאסאווה, פורמה פנטזמה, רון ארד, סטודיו לרנרט וסאנדר, בומפאס ופאר, סטודיו מישר טרקסלר, סיגלית לנדאו, ארם גרשוני, Reddish, איל פינקס, עומר פולק ועוד…  

 

צילום: אבי בר

 

התערוכה מציגה את השפעת העיצוב על מערכת היחסים המורכבת שבין האדם לאוכל, דרך נרטיבים מרכזיים וביניהם: פיתוי, חשקים וצרכים, משיכה ודחייה. התערוכה מפעילת החושים מציגה מגוון רחב של עבודות באמצעי מדיה שונים, מייצבים אינטראקטיביים, ועבודות וידאו.

 

צילום: אבי בר

 

במערכת היחסים הזו יש לאדם תפקיד חמקמק וכפול – הוא גם הצייד וגם הניצוד. אנחנו "צדים" את רכיבי המזון שלנו, ובו בזמן מופעלים על ידי מניפולציות חושיות, כמו: ריחות, צבעים, צלילים, תאורה ותיאורים מילוליים מופרזים. הפיתוי הזה מציב אתנו בדילמה שבין צריך לרוצה, ומעורר בנו תחושות ורגשות כמו: סיפוק, שייכות, ביטחון ולעיתים אף אשמה.

 

צילום: אבי בר 

 

התערוכה כוללת מעבדת חושית הבוחנת את עתיד המזון שלנו דרך עבודות אינטראקטיביות המשלבות  כלי  AI (בינה מלאכותית) ומזמינות את המבקרים לגעת ולהרגיש מה נאכל בעתיד ב־300 השנים הבאות.

 

צילום: אבי בר 

 

בתערוכה מוצגים גם פרויקטים ייחודיים שנוצרו בתמיכת ״חממות פיס לאמנות ועיצוב״ בשיתוף מוזיאון העיצוב חולון.

 

התערוכה תלווה בסדרת הרצאות מרתקות בהן יתקיים דיאלוג בין שפים ומעצבים מהמובילים בישראל, בהנחיית עמית אהרונסון ובהשתתפות: 

השף אסף גרניט והמעצבת דניאל שמי, השף רז רהב והקרמיקאית עדי ניסני, השף חיים כהן והאדריכלים ברנוביץ'-קרוננברג, השף יוסי שטרית והמעצב עודד בן-יהודה, המסעדנית רותי ברודו והמעצבת שירי ארד, השף יובל בן נריה והמעצב עמית פרבר.

 

פרטים נוספים באתר המוזיאון:

רז רהב והקרמיקאית עדי ניסני – ​​מידע נוסף – באתר המוזיאון

אסף גרניט והמעצבת דניאל שמי – ​מידע נוסף – באתר המוזיאון​​​​

השף יובל בן נריה והמעצב עמית פרבר – ​​מידע נוסף – באתר המוזיאון

השף יוסי שטרית והמעצב עודד בן-יהודה – ​​מידע נוסף – באתר המוזיאון

המסעדנית רותי ברודו והמעצבת שירי ארד – ​​מידע נוסף – באתר המוזיאון

חיים כהן והארכיטקטים ברנוביץ'-קרוננברג – ​​מידע נוסף – באתר המוזיאון

 

צילום: אבי בר

 

התערוכה "אוכל FOOD" במוזיאון העיצוב חולון מחולקת לשלוש תערוכות העוסקים באוכל מזוויות שונות: 

אוכל  – תערוכה הבוחנת את היחסים שבין אוכל לבני האדם, ואת התפקיד שיש לעיצוב במערכת זו.

אוצרות: ליאורה רוזין ודנה בן שלום / גלריה עליונה ותחתונה

 

צבועים – תערוכה אשר תעסוק בצבעי המאכל ובתפקיד של חוש הראייה לקרוא, לפרש ולנתח את צבע המזון שלנו, טעמו ומשמעויותיו התרבותיות.  אוצרות: ליאור חרמוני  –  מנהלת, ספריית החומרים על שם אהרון פיינר עדן, מוזיאון העיצוב חולון / המסדרון ההיקפי

 

טעימה מן העתיד – תערוכה אינטראקטיבית המתקיימת כמעבדה חושית ובוחנת את עתיד המזון שלנו דרך פרויקטים מפעילי חושים.

אוצרות: טליא ינובר/ מעבדת העיצוב.

 

צילום: אבי בר

 

מערכת היחסים בין האדם למזונו מתאפיינת בפתיינות של, צליל ביצת עין מטגנת על מחבת, ריח לחם טרי, סימני החריכה על גבי נתח בשר שנצרב בגריל ותחושת הבשלות של אבוקדו בכף היד – אלו הם רק חלק מהדרכים שהאוכל מפתה אותנו. באופן מפתיע, מבין חמשת החושים חוש הטעם הוא האחרון להשתתף בחוויית האכילה שלנו. למעשה ארבעת החושים האחרים, שמיעה, ריח, ראייה ומישוש, המשמשים אותנו מבחינה אבולוציונית כאמצעי הגנה, הם שאחראים לתחושות התשוקה והדחייה שהאוכל מעורר בנו."

 

צילום: אבי בר

 

בין האדם למזונו מתנהל דיאלוג בעל השפעה הדדית. האדם מתרבת את המזון – החל מתקופת האדם הקדמון שליקט, צד וגידל, וכלה בתהליכי ההשבחה, השימור והפיתוח שמתקיימים כיום; והמזון בתמורה מעצב, מפתה ומגדיר את האדם – אנו מקוטלגים אישית, קולקטיבית וחברתית, בהתאם לסוג המזון שאנו צורכים: צמחונים, טבעונים, קרניבורים; ועל פי הדרך שבה אנו צורכים אותו: אורגני או מעובד, מבשלים או מזמינים, לבד או ביחד. דרך המזון והעיסוק בו מתבטא סט הערכים שאנחנו מאמינים בו בחיי היום יום, ומתעצבת זהות החברה והיחיד – בעיני עצמו ובעיני אחרים. שכן אדם הוא מה שהוא אוכל, ולעיתים הוא מה שאחרים רואים אותו אוכל.

 

צילום: אבי בר 

 

עבור עולם העיצוב אוכל הוא חומר גלם ממשי וסימבולי כאחד. מעצבים מעורבים כיום במחקר, בפיתוח ובעיצוב שלבים שונים במעגל החיים של המזון ומגיבים לתרבות הצריכה הנוכחית, לעיתים אף בביקורתיות. התערוכה בוחנת את היחסים הבסיסיים והסבוכים שבין האדם למזון, ואת המעמד המורכב של העיצוב במשוואה, דרך שלושה פרקים: צרכים וחשקים, משיכה ודחייה, איפוק, שימור ושחרור – מושגים דואליים שנמצאים בזיקה למונח ״פיתוי״. העבודות בתערוכה חושפות אסטרטגיות פיתוי שונות, טבעיות ומלאכותיות כאחד, ומציעות נרטיבים עכשוויים על אודות האדם ומזונו – סיפורים שמעוררים את הבטן ואת הראש.

 

צילום: אבי בר

 

בתערוכה מוצגים גם פרויקטים מיוחדים שנוצרו במסגרת ״חממות פיס לאמנות ועיצוב״ בשיתוף מוזיאון העיצוב חולון. תכנית חממות פיס לאמנות ועיצוב נולדה כמענה לאתגרי הקורונה ומתוך כוונה לאפשר לאמנים ומעצבים להמשיך וליצור במסגרת 'עוטפת' מבחינה מקצועית, תקציבית וחברתית, גם כשעולם התרבות נעצר וחדל מפעילות וכשהמוזיאונים נסגרו.

 

בתמונה מימין לשמאל  הצוות המוביל: מוטי ששון ראש עיריית חולון, מיה דבש אוצרת ראשית של "מוזיאון העיצוב חולון" , דני וייס, מנכ"ל המדיטק ומוזיאון העיצוב חולון, ליאורה רוזין ודנה בן שלום אוצרות התערוכה "אוכל" – צילום: אבי בר

 

בין העבודות המוצגות: Cloaca  (וים דלואה, 2000) – פס ייצור מכני המחקה את פעולת המעיים האנושית אשר תהיה במרכז התערוכה ותקבל מזון אמיתי פעמיים ביום; בשר העתיד – סטייק סרוג  (נקסט נייצ'ר נטוורק, 2016) העוסקת בעתיד הבשר ועיצובו, ג'אנק פוד מנדלה (עינת עריף גלנטי, 2021) בעבודת וידאו הכוללת 120 פריטי מזון מתועשים בתהליך התכלות תמידי; הום ביוגז מערכת שהופכת את שאריות המזון לגז בישול ודשן נוזלי במעגל אקולוגי לאנרגיה ירוקה;  חללי מים II (סיגלית לנדאו, 2020), אדוות (רון ארד, 2017);  פיקניק על המאדים (עומר פולק, 2022) הוא מיצב על תרבות אוכל עתידנית; סדרת יצירות פרובוקטיביות של ג'ו דאק ובומפאס ופאר – חורי עוגה,  וילהלמינה סוקול טומיטה בסמפורו – ויטרינת אוכל יפני, עבודה שנעשית במיוחד עבור התערוכה. קולקטיב זמנתגובה בעבודות אינטראקטיביות המשלבות בינה מלאכותית ועוד. בין העבודות של חממת מפעל הפיס נראה את חומוס ספקולטיבי של סטודיו REDDISH (נעמה שטיינבוק ועידן פרידמן), עבודתו של שחר קדם – אש אש, תנועת הבישול: מופע קוסקוס של איה בנטור ובילי רגב, אפקט רובינזון של מאיה בן דוד ואורי בן צבי, ודן פרץ ונטשה בוגוסלבסקי-  אוהלו II ועוד…

 

דני וייס, מנכ"ל המדיטק ומוזיאון העיצוב חולון – צילום: אבי בר

 

דני וייס, מנכ"ל המדיטק ומוזיאון העיצוב חולון: "על התערוכה "אוכל" התחלנו לדון כמעט מיד עם כניסתי לתפקיד לפני כשש שנים, שנים בהן התלבטנו שוב ושוב כיצד לפצח את הנושא המורכב הזה ולהציגו כתערוכה העומדת בסטנדרטים הגבוהים של מוזיאון העיצוב חולון. שש שנים לאחר מכן ניתן לקבוע בסיפוק שסוף סוף הצלחנו, ואולי סמלי הדבר שהתערוכה שהעבודה עליה נמשכה לאורך כל תקופת כהונתי, היא גם התערוכה האחרונה שלי כמנכ"ל המדיטק ומוזיאון העיצוב  חולון, וזאת לאור מינויי כמנכ"ל התיאטרון הלאומי הבימה. אני סמוך ובטוח כי קהל רב ימצא ענין בנקודת המבט הייחודית של התערוכה על אחד הנושאים המרכזיים בקיומנו, ואלי אפילו המרכזי שבהם".

 

מיה דבש אוצרת ראשית של "מוזיאון העיצוב חולון "- צילום: אבי בר

 

מיה דבש אוצרת ראשית של "מוזיאון העיצוב חולון": "המחשבה להציג במוזיאון תערוכה שעוסקת באוכל מלווה אותי כבר הרבה שנים. ב־2016 הצגנו תערוכה שעסקה בראייה "מבט על – משקפיים". ב־2017 הצגנו את ״סאונד״ שעסקה בשמיעה. לכן מתבקש היה שהתערוכה הבאה שלנו תעסוק באוכל ולכאורה בחוש הטעם. לכאורה, מכיוון שהעיסוק בטעם מורכב משנראה. טעם הוא תחושה שנוצרת בפה, טעם הוא אחד מהחושים, טעם הוא תחושה, הרגשה והתנסות, טעם הוא היכולת לבחור בין יפה ולא יפה, טעם הוא סיבה (מטעמים), פקודה (מטעם) והדגשה (טעמי המקרא). דרך העיסוק באוכל ובתהליכי העיצוב והצריכה שלו, התערוכה בוחנת את אותם סיבות, דגשים ובחירות עיצוביות ומעלה שאלות באשר לטיב ההשפעה שיש לאוכל על התרבות, על הזהות ועל הרגשות המניעים כל אחד ואחד מאיתנו."

 

ליאורה רוזין ודנה בן שלום אוצרות התערוכה "אוכל FOOD": "נהוג לומר – אתה הוא מה שאתה אוכל… נראה כי המשפט שקושר בין אוכל לבריאות גופנו נכון היום יותר מתמיד.  הבחירות הקולינריות שלנו מגדירות, מעצבות את הזהות שלנו בעיני עצמנו ובעיני אחרים. דרך המזון ניתן ללמוד על סט הערכים שאנחנו מאמינים בו, ועל סדר העדיפויות שלנו. אתה הוא מה שאתה אוכל ולפעמים אתה הוא מה שאחרים רואים אותך אוכל……

עבור מעצבים אוכל הוא חומר גלם ממשי וסימבולי כאחד. מצד אחד, יותר ויותר מעצבים מעורבים בשלבי המחקר, הפיתוח והעיצוב של תעשיית המזון. מצד אחר, יש המתייחסים אל מזון כאל חומר גלם תרבותי או כאל נייר לקמוס לדרך בה חברה מתנהלת. הם מגיבים לדפוסי צריכת המזון ומביעים דעה לעיתים אף בביקורתיות……

התערוכה ״אוכל״ בוחנת את היחסים הבסיסים ועם זאת הסבוכים בין בני האדם למזונם, ואת התפקיד המורכב של פרקטיקת העיצוב במשוואה. היא שואפת לחשוף את אסטרטגיות הפיתוי השונות המופעלות הן בעולם הטבע והן בעולם עשוי יד אדם והתחקות אחר מעגלי הציד השונים בשרשרת המזון. בתערוכה זו יוצגו מאות יצירות ועבודות שיעוררו ויסעירו את הבטן והראש.”

 

מימין: ליאורה רוזין ודנה בן שלום אוצרות התערוכה "אוכל" – צילום: אבי בר

 

על ליאורה רוזין ודנה בן שלום אוצרות התערוכה "אוכל":

ליאורה רוזין (1981), היא מעצבת, חוקרת עיצוב, אוצרת ומרצה בכירה במחלקה לעיצוב תעשייתי (תואר ראשון ותואר שני) בבצלאל, אקדמיה ואומנות ועיצוב, ירושלים. ליאורה מתמחה בשדה עיצוב המזון ולצד עבודת עיצוב עצמאיות לקחה חלק בתהליכי חדשנות ופיתוח עבור חברות מזון. היא אצרה וייזמה מספר פרוייקטים בעלי אופי ניסיוני ומחקרי בארץ וברחבי העולם (בייג'ין, טוקיו ומילאנו) ושמשה כאוצרת בגלריות ומוזיאונים בארץ.

 

דנה בן שלום (1986), אוצרת שבוע העיצוב ירושלים, מעצבת חוקרת וחברת סגל בכירה במחלקה לעיצוב טקסטיל בשנקר. היא סיימה בהצטיינות תואר ראשון בעיצוב טקסטיל בשנקר ותואר שני בעיצוב תעשייתי במסלול אודות עיצוב בבצלאל, אקדמיה ואומנות ועיצוב, ירושלים, וכיום מועמדת לדוקטורט בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים בטכניון. דנה מתמחה בעיצוב חומרים והייתה שותפה לתהליכי פיתוח וחדשנות למוצרים בעלי אוריינטציה טקסטילית. לצד עבודה מול גופים מסחריים ואירגונים פעלה בתחומי העיצוב הניסיוני ויצרה פרוייקטים אישיים מחקריים, אותם הציגה בתערוכות קבוצתיות בארץ ובאירועי עיצוב בעולם – ביניהם בלונדון, מילאנו, טוקיו וברלין. בשנים האחרונות פועלת בתחומי האוצרות וניהול אומנותי של אירועי תרבות ותערוכות עיצוב בארץ.

 

צילום: אבי בר

 

רשימת המעצבים המשתתפים בתערוכה לפי סדר אלפבתי:

התערוכה "אוכל":
איה בנטור ובילי רגב, איל פינקס, אלון שריד וענת גוטברג, אסטרונאוט פודס (יצרן), ארומה ריטייל (יצרן), ארם גרשוני, בומפאס ופאר, בר פבר, גיא משעלי ורחלי בוקסנבוים, דן פרץ ונטשה בוגוסלבסקי, הום ביוגז (יצרן), הלמוט סמיטס, הנסי המוק (יצרן), הנרי הרגריבס, ווטרמרק קומיוניטי צ׳ירץ׳, וולו (יצרן), וים דלוואה, וסטרגארד פרנדסן (יצרן), זאק צ׳וי, חמוטל חיון, יובל הראל, יונית קריסטל, כריסטיאן מיינדרטסמה, לייף ווטר קומפני (יצרן), מאיה בן דוד ואורי בן צבי, מאיו ווטר ארט (זיו זוהר, שי עדן), מגה האוס (יצרן), מון סאופ סאו, מורנו שוויקל, ג׳ני ואן סומרס, מיכאל ספירר, מיכל פרגו, משרד מסארו אמוטו, נאוטו פוקאסאווה, ניצן מיוסט, נעה למדן, נקסט נייצ׳ר נטוורק, סטודיו לרנרט וסאנדר, סטודיו מ.ל.א. (מיכל אביתר וכרמל בר), סטודיו מישר טרקסלרֲ סטיב גירלט, סיגלית לנדאו, סיימון וג׳ין בארי (קולה לייף), טים ל׳ואלין (פי. אי גלובל), עומר פולק, עינת עריף-גלנטי, פורמה פנטזמה, קל־קר עין כרמל (יצרן), קלוגס (יצרן), קלמנס אלתבגואיטי, קרולין נייבלינג, קרוניפו (יצרן), רון ארד, רוני לנדא, רמי לבסקה, שחר קדם, שירה קרת ואיתי לניאדו, Reddish (נעמה שטיינבוק ועידן פרידמן)

 

התערוכה "צבועים":
אורימאס קדזבישיס, אייזק מונטה, איליין יאן לינג, ביופורסטק, ג'לי בלי (יצרן) בשיתוף ״האחים וורנר״, דיויד מיאמי ואינגו שטוקהולם, יוליה פיטיה, לורי בראון, מיזואירו בע״מ, נעמה ניקוטרה, פאבולה, פפסיקו (יצרן), פררה פאן קנדי, קוזוקי אראקי, קריל דזיין, בומפאס ופאר עם רוב פלאוורס, ריגלי (יצרן), שוגר לאב, שחר ליבנה, תמר כליף.

 

התערוכה ״טעימה מן העתיד: מעבדה חושית אינטראקטיבית״:
קולקטיב זמנתגובה (לימור פרץ סמיה, ענבל ראובן, דורון נעמה גלפר, ניר ג׳ייקוב יונסי, אולגה סטדניוק), רותם נחום והילה שמיע.

 

***התערוכה מתקיימת בתמיכת שגרירות הולנד בישראל

 

התערוכה תלווה בסדרת הרצאות מרתקות שיתקיים בהן דיאלוג בין שפים ומעצבים מהמובילים בישראל ביניהם: השף אסף גרניט והמעצבת דניאל שמי,  השף חיים כהן והאדריכלים ברנוביץ קרוננברג, השף רז רהב והמעצבת והיוצרת עדי ניסני, השף יוסי שיטרית ,האדריכל פיצו קדם והמעצב עודד בן יהודה ,השף יובל בן נריה והצלם עמית פרבר,רותי ברודו והמעצבת שירי ארד ועוד…

 

לוח ההרצאות + סיור יפורסם בהמשך – רכישת כרטיסים באתר מוזיאון העיצוב חולון.

 

עלות כניסה להרצאה + כניסה לתערוכה – 110 ₪

 

רכישת כרטיסים דרך אתר מוזיאון העיצוב חולון  https://www.dmh.org.il/

 

דמי כניסה לתערוכה:  מבוגרים 45 ₪, נוער (17-11) – 35 ₪, ילדים (10-5) – 25 ₪, חיילים בשירות חובה/נכי צה"ל/שירות לאומי – 30 ₪, סטודנטים/נכים – 30 ₪, אזרחים ותיקים תושבי ישראל – 50%, תושבי חולון – 32₪, ידידי מוזיאון העיצוב חולון – חינם וחברי אקו"ם – חינם. ילדים עד גיל 5 – חינם.

 

שעות פתיחת התערוכה: 

ראשון: סגור; שני:  10:00–17:00; שלישי:  10:00–20:00; רביעי:  10:00–17:00; חמישי: 10:00–18:00

שישי:   10:00–14:00; שבת:  10:00–20:00

 

 

קרדיטים – צילום: אבי בר

 

על מוזיאון העיצוב חולון:

מוזיאון העיצוב חולון הוא מוזיאון העיצוב היחיד בישראל, והוא מדורג בין 15 מוזיאוני העיצוב החשובים בעולם. המוזיאון, שעוצב על ידי האדריכל והמעצב רון ארד, זוכה מאז פתיחתו לחשיפה בינלאומית רבה, מושך מבקרים רבים ומעורר עניין באישים ובכירים בעולם העיצוב, התרבות, הכלכלה והתעשייה מהארץ ומהעולם. מאז פתח את שעריו ב־2010 אירח המוזיאון יותר מ־50 תערוכות בינלאומיות ומעל שני מיליון מבקרים. המוזיאון הוא אחד ממוסדות המדיטק בחולון, ונתמך ע"י עיריית חולון ומשרד התרבות והספורט.

 

המבנה ומתכנניו זכו בפרס החדשנות והעיצוב השנתי של המגזין הבינלאומי Condé Nast Traveler, שגם כלל את המוזיאון ברשימת "פלאי תבל" החדשים בתחום האדריכלות, והוא ממשיך לזכות לתגובות ולביקורות אוהדות בתחום התרבות. המוזיאון הוא מוקד בינלאומי מוביל לחדשנות בתחום העיצוב וחלק ממחויבות מתמשכת של עיריית חולון לקידום התרבות והחינוך בעיר.