כותרות אחרונות
Search

6 הצעות לפעילות עם הילדים להפחתת לחץ וחרדה.

 

 

6 הצעות לפעילות עם הילדים להפחתת לחץ וחרדה.

מאת: פמלה בקר, יו"ר וממייסדות עמותת המעגל של ג'רמי, שתומכת בילדים ובני נוער צעירים אשר חיים וגדלים במשפחה המתמודדת עם מחלת הסרטן.

 

פמלה בקר, יו"ר וממייסדות המעגל של ג'רמי. צלמת: Sara Salamon

 

 

תקופת הילדות צריכה להיות זמן של צחוק, משחק ולמידה, גם בתקופות של אי ודאות כמו היום. מחקרים מראים שמשחק עם הורים וחברים מסייע לילדים לפתח את הכלים הדרושים להם גם להתמודדות עם מצבי לחץ ומתח. ריכזתי שש הצעות לפעילות עם הילדים שיכולים לסייע בהפגת מתח ושאנחנו המבוגרים יכולים להירגע קצת ביחד איתם.

 

1.ריטואלים משפחתיים: בתקופה לא פשוטה זו שכולנו עוברים יש תחושה של חוסר אנרגיה אבל דווקא שמירה על ריטואלים משפחתיים יכולה להעניק לכולנו נחמה. גם כעת בימי חג החנוכה המאתגרים, אפשר לשלב בזמן הדלקת הנרות שיח מועיל ותומך על אור וחושך, לדבר על הניסים הקטנים שאנחנו יכולים להיות אסירי תודה עליהם, לאכול ביחד סופגניות, לסובב סביבונים ולחלק מתנות קטנות.

 

2.יצירה, ציור ואומנות: פעילויות יצירה, ציור ואומנות יכולים להיות עבור הילדים וגם עבורנו זמן להתנתק מהמצב. תהליך היצירה מאפשר להביע רגשות מצד אחד, אבל גם מאפשר הסחת דעת מהנה. ניתן להשתמש במגוון חומרים שיש בבית וליצור ביחד, למשל אפשר ליצור ולצייר פורטרטים אחד של השני. פעילות זו יכולה להפוך לזמן איכות משמעותי.

 

3.חיבור לטבע: שיטוט בטבע יכול להיות גם קרוב לבית, אפילו בחצר הבית או בפארק קרוב, במהלכו אפשר לייצר פעילויות מהנות שמאפשרות להתחבר לטבע. חיפוש עלים, פרחים או אפילו סוגי אבנים יכול להפוך למשחק טבע חווייתי. האויר הפתוח, יחד עם ההתרגשות של חיפוש ומציאה, מסייעים להפחית לחץ. בנוסף, היציאה החוצה לטבע מעודדת ביצוע פעילות גופנית ומעניקה הפוגה מהשהייה בבית.

 

4.קריאת ספרים והמצאת סיפורים: סיפורים יכולים באמצעות דימיון להעביר את הילדים למקומות קסומים. בין אם קוראים ספרים או ממציאים סיפורים. אפשר ליהנות מזמני קריאה משותפים או המצאת סיפורים בתורות. אפשר להציע לילדים לעצום את הילדים ולבקש מהם להמציא סיפור לפני השינה. פעילות זו מעניקה שחרור רגשי ומטפחת תחושת העצמה, כאשר הילדים הופכים להיות המובילים של הנרטיב האישי שלהם, גם אם לזמן קצר.

 

5.האזנה למוזיקה: למוזיקה יש יכולת קסומה לשפר את מצב הרוח וליצור אווירה חיובית. האזנה למוזיקה יכולה להיות הסחת דעת נעימה וגם להעניק פורקן רגשי משמעותי. הורים וילדים יכולים לבנות ביחד רשימת שירים משותפת שתהיה זמינה עבורם וגם לשיר ביחד. ד"ר נעמי קולמן, פסיכולוגית קלינית מוסמכת לטיפול בילדים ובמתבגרים ומייסדת שותפה של עמותת המעגל של ג'רמי מציינת "בשירה אנחנו מאריכים את זמן נשיפת האויר, הדבר שולח אותות למוח המרגיעים את מערכת העצבים, כך ששירה יכולה להיות משכך מתחים טוב במיוחד. אנחנו מקבלים אפקט דומה גם בזמן תפילה ומזמורים".

 

6. תרפיה באמצעות תנועה ונשימות: שימוש בכלים מתחום אומניות הלחימה יכול לסייע לילדים ולהורים להתמודד עם תחושות הלחץ ולהפחית חרדה. לאחרונה קיימנו סדנה משותפת עם מעגל הגיבורים (Kids Kicking Cancer Israel), בשם: "עוצמה. שלום. מטרה", בה ביצענו תרגילי נשימה, חימום ותנועות מאומנויות לחימה. להקלטה של הסדנה: https://youtu.be/qlTcOmBHvbc . באופן דומה, גם יוגה יכולה להתאים לילדים ולהורים, עם תנועות עדינות והתמקדות בנשימה. אפשר להתחיל עם תנוחות פשוטות המכונות בשם בעלי חיים, אותן ניתן למצוא בחיפוש של "תנוחות יוגה למתחילם" באינטרנט. קביעת זמן תנועה או יוגה משותף מספק פעילות משותפת מהנה ומעניק מסגרת בייחוד בימים בהם אנו חשים שהשגרה מתערערת לנו.

 

כהורים, הדוגמה שאנו יכולים לשמש לילדנו, יכולה להיות הדרך הנכונה לעזור להם להתמודד עם ימי המלחמה, מחלות ואתגרים אחרים שאינם בשליטתנו. הילדים שלנו מסתכלים עלינו ולומדים כיצד אנחנו מתמודדים עם מצבים אלו. באמצעות שילוב של פעילויות רגילות, אך בעלות השפעה חיובית, נוכל לעזור לילדנו לנווט באתגרים שלהם. עם זאת, זה בסדר להבין שגם אנחנו כהורים לא תמיד מצליחים להתמודד עם המצב. במקרה כזה, בקשו ממבוגר/ת או ילד/ה בוגר/ת ומוכרים לשחק עם הילדים שלכם. ביחד, גם בזמנים קשים, נוכל לודא שילדנו יהנו מהילדות שמגיעה להם.

 

עמותת המעגל של ג'רמי מקיימת לאורך כל השנה אירועים ופעילויות לילדים, נוער ומשפחותיהם. לרשימת האירועים המתעדכנת.

 

אודות המעגל של ג'רמי:
המעגל של ג'רמי (ע.ר.) הוקמה לפני כ- 15 שנים במטרה לאפשר לילדים ולמשפחתם רגעי שקט מקשיי היומיום של ההתמודדות עם מחלת הסרטן, באמצעות פעילויות של הנאה וכיף, וכן היכרות ושיח עם ילדים שנמצאים במצב דומה. ג'רמי קולמן, הוגה הרעיון של "המעגל של ג'רמי", אובחן כחולה סרטן קיבה בדרגה 4 במאי 2007. במהלך התמודדותו הקשה עם המחלה והטיפולים, חבריו (מתנועת הנוער הציוני בלונדון) התארגנו ו"אימצו" את שלושת ילדיו שהיו אז בגילאי שישה חודשים עד 6 שנים, לקחו אותם לטיולים ובילויים שונים ושימשו להם כגב אוהב. התארגנות החברים לצד בקשתה של בתו זואי, אז בת ה-6, להיפגש עם ילדה בת גילה שגם גדלה במשפחה בה האב חולה סרטן, היוו השראה להקמת ארגון שיעניק תמיכה לילדים ממשפחות המתמודדות עם מחלת הסרטן. ג'רמי, יחד עם אשתו פמלה, אחיותיו ג'וליאט ונעמי וחבריו הקימו ב 2008 את הארגון. ג'רמי נפטר ב-8 ביולי 2008 והמעגל של ג'רמי הוא הגשמת החזון שלו ולזכרו. לאחר מותו פמלה, אשתו, המשיכה במימוש החזון שלו וביחד עם חבריו הקרובים, שהינם מתנדבים פעילים וחברי דירקטוריון, הם ממשיכים בפעילות העמותה. לסרטון הכרות של המעגל של ג'רמי:  https://youtu.be/f95QXfXfDb0